V kopalnici bi radi imeli prho (po možnosti brez vgradne kadi) in kopalno kad. Zadoščal bi nam samo en umivalnik, v kolikor pa se najde prostor za dva, toliko bolje. Pralni stroj je lahko tudi v kletni kopalnici, tako da ni nujno, da je v tem prostoru. Prilagamo vam skico kopalnice, ločenega stranišča in majhnega predprostora pred obema. Ta se nam zdi popolna izguba prostora, zato bi ga ob adaptaciji lahko preoblikovali v kopalnico. Ob adaptaciji so možne tudi premestitve elektrike in vode, seveda pa bi obdržali ločeno stranišče. Kopalnica naj bo zračna, svetla, živahna, predvsem pa uporabna. To so naše želje, zaupamo pa vašim predlogom, ki jih bomo z veseljem sprejeli. Hvala za vaš odgovor in pomoč pri dvigovanju kvalitete bivanja v naših domovih.

Družina Vezjak iz Lovrenca na Pohorju

Odgovor: Strinjam se z vašo zamislijo, da predprostor pripojite h kopalnici in s tem dobite prostor, ki ga je moč opremiti funkcionalno. Stranišče je v obstoječem prostoru, verjetno pa boste ob prenovi zamenjali kotliček. Danes je na voljo pestra izbira vgradnih kotličkov.

Kopalno kad in kabino za prho je moč umestiti v prostor. Seveda je lahko kabina brez kadice z odtočno rešetko vgrajena v talne ploščice. Umivalnik je lahko velik (80 cm), z dvema podpredaloma in omarico z ogledalom in svetilkami.

V narisanem predlogu je umeščen bide. V črtkani varianti pa je namesto bideja možno umestiti pralni stroj, a vam, če lahko stroj umestite v kletno kopalnico, priporočam različico z bidejem. Morda lahko v kleti naredite pravi utiliti s sušilnim strojem in prostorom za likanje perila.

Keramične ploščice naj bodo svetlih barv, bele ali smetanaste, in ne prevelike (pribl. 20/40 cm), za dekoracijo pa so lahko vzorčne reliefne v enaki barvi. Tudi talne ploščice naj bodo pastelnih svetlih barv – sedaj je zelo popularna imitacija svetlega jesenovega lesa – seveda pa naj bo tudi keramika v stranišču enaka.

Strop naj bo bel, če vam višina dopušča, pa lahko v mavčni strop vgradite številne zelo majhne led vgradne svetilke, da bo kot zvezdnato nebo. Vsekakor bo kopalnicami s predlaganimi barvami svetla, pa še okno imate, da jo bo sijoče sonce še polepšalo.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.