Prijetno stanovanje je svetlo, zračno in ponuja pogled na okolico. Z drugimi besedami, v njem se počutimo domače in prijetno. Primer mansardnega stanovanja na teh dveh straneh prikazuje izkoristek dane situacije, kjer so rezultat svetli prostori in prijetna bivalna klima. (slika 2)

Strešna okna so primarni vir naravne svetlobe. Postavljena so na višino, ki tudi sedeči osebi ponuja pogled na okolico oziroma na dogajanje izven stanovanja. (slika 3) Pogosto spregledana podrobnost, ki je pozneje skoraj ni mogoče popraviti. Mnenje, da bo ob 1,5 metra visokem kolenčnem zidu, ker bo več pohodne površine, mansarda bolj prijetna, je napačno. To sicer drži, toda vsa okna – tako strešna okna kot tudi okna v frčadi, bodo vgrajena od 1,5 metra navzgor in bodo v večini ponujala le pogled na nebo.

Zapiranje stropa v mansardi na 2,5 metra je stvar preteklosti. Vsaj v bivalnem delu mansarde, spalni prostori so lahko nižji. Razlog je predvsem v večjem volumnu, ki ga tako pridobimo in s tem večji količini zraka v prostoru. Tudi pomislek o prevelikih energijskih izgubah v špici strehe je popolnoma odveč, saj so danes materiali toplotno tako učinkoviti, da so izgube enake kot v drugih delih mansarde. Druga prednost odprte mansarde do špice je možnost osvetlitve globlje v prostor. To je unikatna možnost, ki jo imajo le prostori v mansardi. V pritličju se moramo zadovoljiti le s svetlobo od strani. In ne nazadnje je tu še tretja prednost – dodaten prostor oziroma galerija. (slika 4)

Na galeriji se ponuja veliko možnosti. V tem primeru je na levem delu galerije kotiček za branje in sproščanje, saj je oseba nekoliko odmaknjena od osrednjega bivalnega prostora. (slika 5)

V desnem delu galerije je urejen delovni kotiček. (slika 6) Miza je postavljena tik pod okno, kar zagotavlja dovolj dnevne svetlobe za delo. Izbrano okno ima ročico za odpiranje zgoraj. S tem je odpiranje okna veliko bolj enostavno, saj se ni treba sklanjati čez pohištvo.

Danes otroška soba se bo že kmalu spremenila v mladinsko. Vedeti moramo, da otroci in mladostniki preživijo veliko časa v svojih sobah in da sta za njihov zdrav razvoj dnevna svetloba in svež zrak nujna. Priporočamo, da se strešno okno v otroški sobi in spalnici opremi s senčili, ki popolnoma zatemnijo prostor. (slika 7)

Klasično razmišljanje o kopalnici je – eno majhno strešno okno, lijak in kopalna kad. Toda cenovna razlika med manjšim in večjim strešnim oknom je zanemarljiva v primerjavi z občutno bolj svetlo in s tem tudi veliko bolj prijetno kopalnico. (slika 8)

Pri izdelavi in postavitvi kuhinje v obstoječi mansardi naj glavni in odločilni dejavnik ne bodo odtoki. Večina kuhinj, ki so neposredno povezane z bivalnim delom, prav hitro postane glavni del družinskega dogajanja – majhni otroci opazujejo pripravo prvih obrokov, najstniki pa nam pri pripravi pomagajo in nam hkrati pojasnjujejo svoje mladostniške težave, sorodniki in prijatelji kaj hitro ostanejo pri gospodinji v kuhinji na klepetu … Kuhinjo zato postavite v središče dogajanja in ji namenite dovolj prostora, svetlobe in možnosti za zračenje. Strešna okna s prezračevalno loputo omogočajo zračenje pri vodotesno zaprtem oknu (slika 9).