Učinkovito samodejno gasilno sredstvo je tudi ampula Bonpet, ki lahko s svojim delovanjem prepreči širjenje požara oziroma ga v celoti pogasi, še preden nas ogenj opozori nase.

Gasilna ampula je na steno nameščena steklena cevka, ki se sproži samodejno, ko temperatura gasilne tekočine v njej naraste nad 85 stopinj Celzija. Njeno raztezanje takrat povzroči, da se steklo zdrobi, tekočina pa pade v prostor. Pri tem pride do endotermnega procesa, ki povzroči odvzem energije ognju, kot stranski proizvod reakcije pa se sprostita še manjši količini dušika in ogljikovega dioksida, ki preprečita dostop kisika do goreče površine, na kateri nerazpadle snovi tekočine tvorijo film, ki preprečuje ponoven vžig. Povedano na kratko – gasilna tekočina Bonpet gasi na tri načine, primerna pa je za gašenje požarov trdnih in tekočih snovi ter maščob (A, B in F razred). Ampula se najpogosteje uporablja v električnih omaricah, motorjih vozil, strojnicah plovil, ob pečeh centralne kurjave in v kuhinjah na mestih, kjer se predvideva da bo ob izbruhu požara temperatura najhitreje narasla.

Tekočina v različnih embalažah

Gasilna ampula Bonpet tehta 1200 gramov in vsebuje 600 mililitrov tekočine Bonpet. Ta se uporablja tudi v drugih izdelkih Bonpet – gasilnem spreju, granati, gasilniku in gasilnih sistemih za uporabo v proizvodnji. Celotna linija izdelkov torej temelji na gasilni tekočini, razlikuje se le embalaža, v kateri jo najdemo. Gasilna tekočina je uporabna kot univerzalno gasilno sredstvo , ki pri gašenju ne povzroča dodatne škode in se brez težav očisti s površin. Uporaba ampul Bonpet je zaradi visoke zanesljivosti in dostopne cene eden najboljših sistemov preventivne požarne zaščite v zaprtih prostorih. Glede njene namestitve se pozanimajte tudi s svojim zavarovalnim agentom, saj mnoge zavarovalnice že ponujajo popuste na premije v primeru uporabe ampule Bonpet.

Za dom in poslovne prostore

Ampule so zaradi samodejnega delovanja več kot primerne za uporabo v okolju, kjer nismo stalno prisotni. Plovila, vikendi, zidanice in planinske koče so le nekateri primeri take uporabe, ampule pa v proizvodne in poslovne obrate nameščajo tudi številna domača in tuja podjetja. Ob izbruhu požara lahko ampula gasilcem in zaposlenim ob prvem ukrepanju kupi kar nekaj dragocenega časa, saj širjenje ognja vsaj upočasni, če že ne popolnoma prepreči.

Jošt Bukovec