Pa je res tako hudo? Je z zamenjavo vredno odlašati? Niti ne. Seveda je nekaj dela, ampak še daleč od tega, da se je treba iz stanovanja izseliti ali pa vse zapreti. Menjava enega strešnega okna je opravljena v uri do dveh. To je tudi trenutek, ko je streha odprta in stanovanje izpostavljeno vremenskim vplivom. Uro ali dve časa pa je dovolj, da najdemo primeren dan, ko lahko to storimo in se s tem rešimo marsikatere druge tegobe.

Z zamenjavo strešnega okna si poleg zmanjšanja skrbi zaradi dotrajanosti strešnega okna zmanjšamo tudi račun za porabljeno energijo. Starejša strešna okna so imela slabšo toplotno izolativnost kot vsa današnja. Če je prostor temen in pri menjavi strešnega okna vzamemo samo nekoliko večjo dimenzijo, bomo prihranili tudi pri stroških energije za osvetlitev. Kaj lahko pridobimo z menjavo strešnega okna?

Višina vgradnje

za doseganje razgleda skozi okno mora biti spodnji rob okna na višini med 90 in 110 centimetrov od gotovih tal. S tem bo omogočen pogled iz prostora tudi v sedečem položaju. Priporočena višina zgornjega roba okna pa je med 190 in 210 centimetrov od gotovih tal. Okno bodo s tem na dosegu roke, kar bo omogočalo enostavnejšo uporabo, pri čemer mislimo tako na zračenje kot tudi senčenje, prav tako pa bo enostavnejše tudi vzdrževanje in čiščenje okna.

Pravilna oblika notranjih oblog okrog okna

Zelo pogosta napaka v preteklosti je bila izvedba notranjih špalet pravokotno na okno. S tako izvedbo zaključnih oblog onemogočimo kroženje toplega zraka po celotni površini strešnega okna. V izogib tem težavam je treba spodnjo špaleto izvesti navpično, zgornjo pa vodoravno, s čimer poskrbimo tudi za boljšo razpršenost svetlobe.

Način odpiranja strešnega okna

Poznamo dva modela oken: okno s sredinskim vpetjem z ročico za odpiranje zgoraj ter okno s sredinskim in zgornjim vpetjem, ki ima ročico za odpiranje spodaj in zgoraj. Okno z ročico za odpiranje zgoraj je priporočljivo takrat, ko imamo pod okno postavljeno pohištvo (pisalna miza, zofa itn.), saj nas pohištvo pri odpiranju okna ne ovira. Prav tako je to okno priporočljivo vgraditi tudi takrat, ko je vgrajeno izven dosega roke, saj se lahko odpira tudi s pomočjo podaljška (palica) ali pa se predvidi električna izvedba. Okno z ročico na spodnji strani je priporočljivo, ko pod oknom ni nobenega pohištva, saj bi nas to oviralo pri dostopu do ročice. Prav tako pa tega okna ni priporočljivo vgraditi previsoko, saj se pri odprtju pomakne navzven, pri čemer se nam ročica izmuzne iz dosega roke.

Vsaka zamenjava strešnega okna je specifična in vedno ni moč izvesti vsega, kar smo našteli. Vsekakor pa je vredno preveriti izvedljivost in se odločiti, pri čemer so nam lahko v pomoč izkušeni izvajalci in nasveti strokovnjakov. V podjetju VELUX vam ponujamo strokovno svetovanje o urejanju mansarde. Pošljite nam sporočilo s svojimi željami na velux@velux.si in dogovorili se bomo za obisk.