Bela pokrajina vedno izžareva notranji mir. Kako pa je z belimi interjerji? Ali nas minimalistični beli interjerji, ki že nekaj let vztrajajo na straneh dizajnerskih revij, tudi pomirjajo?

Popolnoma bela nas spravlja v stres

V nasprotju s pričakovanji nas preseneti podatek, da velja ravno nasprotno. Okoljski psihologi na podlagi svojih raziskav trdijo, da povprečnega človeka popolnoma bel ali bež interjer spravlja v stres. V popolnoma belih interjerjih se namreč počutimo premalo stimulirane, kar je lahko vsaj tako neprijetno kot preveč (barvne ali druge) stimulacije. V obeh primerih ljudje lahko postanejo nemirni in imajo težave s koncentracijo. Za optimalno delovanje v prostoru potrebujemo ravno pravšnjo mero zunanjih dražljajev in stimulacije. V izrazito enobarvnih interjerjih tako umanjka napetost, ki jo ustvarjajo kontrast in razmerja med različnimi barvnimi odtenki. Bolj ko so barve kontrastne, bolj je prostor vznemirljiv. Večje ko so razlike med nasičenostjo in svetlostjo uporabljenih odtenkov, močnejši je učinek stimulacije. Ker smo zahodnjaki izrazito vizualni in veliko zunanjih informacij pridobimo prav skozi vizualni kanal (manj skozi vonj, sluh in otip), je uporaba barv in barvnih kombinacij še toliko pomembnejša.

Poslovni svet

Tudi v poslovnem svetu prevladuje mnenje, da je bela barva sten za pisarne najprimernejša. Zato so presenetljivi rezultati raziskave, v kateri so proučevali vpliv učinkovitosti dela v različno obarvanih pisarnah (rdeče, zelene in bele), ločeno za ženske in moške uporabnike. Kljub pričakovanju, da se bo rdeča pisarna izkazala za najmanj primerno za delovno učinkovitost, so tisti v rdeči pisarni naredili pri testu najmanj napak, tisti v beli pa največ. Po pričakovanjih so rdečo barvo pisarn testiranci ocenili kot najbolj motečo, belo pa kot najbolj ugodno in zaželeno, zato so rezultati testa še toliko bolj presenetljivi. Avtorji domnevajo, da sterilno belo okolje vendarle ni tako ugodno za delo, kot se domneva. V monokromatskih belih ali bež pisarniških okoljih se lahko zgodi, da so uporabniki (še posebno tisti, ki so po svoji naravi ekstrovertirani) prisiljeni vizualno stimulacijo, ki jo potrebujejo za dobro delovanje, iskati drugje. To navadno pomeni, da svoje delovno mesto zapuščajo bolj pogosto, kot bi bilo sicer potrebno.

Simbolni pomen

Bela je tudi pomemben element svetlobe. Navadno govorimo o topli rumeni svetlobi (2500 do 3000 K) in hladni beli svetlobi (5000 K). Zanimivo je, da bomo pod hladno belo svetlobo težje priklicali novo shranjeno znanje v dolgoročnem spominu kot pri topli svetlobi. To je pomembna informacija za vsa okolja, povezana z znanjem in mentalnim delom (npr. šole in pisarne). Bodo pa moški lažje postali dobre volje pod hladno belo svetlobo, ženske pa pod toplo.

Barve imajo na različnih koncih sveta tudi različen simbolni pomen. Bela zahodnjakom simbolizira čistost in srečo, večini Azijcev pa smrt in žalovanje. In če je črna lahko dober barvni izbor za pisarniško pohištvo evropskega podjetja, ker jo dojemamo kot močno barvo (v podjetniškem kontekstu), je povsem neprimerna za notranjo opremo podjetja na Bližnjem vzhodu, kjer se simbolno povezuje z ženskami in šibkostjo.

Kadar želimo upoštevati priporočila kitajskega feng šuja, bomo z belo v prostor primarno vnašali karakter elementarne faze kovine. To je še posebno ugodno za harmoniziranje elementarne faze zemlje v aktualni časovni periodi. Pod črto to pomeni, da z vnosom bele in faze kovine v trenutnem časovnem obdobju (do leta 2024) z vidika časa po feng šuju ne morete močno zgrešiti. Belo barvo kovine lahko dobro kombiniramo s fazo vode in modrimi barvnimi odtenki, saj kovina v harmoničnem krogu med petimi elementi podpira vodo.

Vse valovne dolžine

Glede na raziskave, opravljene v Evropi in ZDA, se belo največkrat povezuje z nedolžnostjo, popolnostjo, čistostjo, dobroto, poštenostjo in novimi začetki. Če je bila v času rimskega imperija in v srednjem veku bela povezana predvsem z čistostjo, žrtvovanjem in krepostjo, postane v baroku celo prevladujoča barva interjerja. V času moderne, ki pomete z dekoracijo, postane bela fasada brez ornamenta simbol za mirno in močno arhitekturo. Tudi danes ostaja bela modna barva sodobnega interjerja in priljubljena nevtralna barva fasade sodobnih zgradb. Aktualnost bele ne usahne, kako tudi bi, ko pa je bela tista, ki vsebuje vse valovne dolžine vidnega spektra in s tem tudi vse barve.

Mag. Špela Kryžanowski, univ. dipl. inž. arh.

www.arhitelje.com