Se pa na srečo težav s kolesarji zavedajo vsaj ljubljanski policisti. Prav lepo je spremljati mlade policiste, ki se svojega posla učijo tako, da v nočnih urah lovijo kolesarje po pločnikih okoli Metelkove. Ni lepšega kot videti njihove starejše kolege, ki se v vročih poletnih dneh skrivajo pod železniško progo pri Delovi stolpnici, da bi ustavili vse tiste kolesarje, ki po bližnjici drvijo v službo. Tudi pred natanko tednom dni, ko so naletavale še zadnje snežinke letošnje pomladi in ko so se nekateri vračali s podaljšanega konca tedna, so bili varuhi reda in miru aktivni. Ker so bile razmere v prometu na ta zadnji praznični dan nevzdržne, so na kolesarski stezi ob Gospodarskem razstavišču izvajali poostren nadzor nad kolesarji s slušalkami v ušesih in tistimi, ki se vozijo brez luči. In kot se za državotvorna policista spodobi, varnosti vseh nas nista prepuščala naključju. Postopke sta izvajala izmenično. Ko je prvi v marici pisal kazen za kolesarja, ki ga je pred tem ujel v svoj radar, je njegov kolega s svetilko v roki že ustavljal prestopnico, ki je s svojim kolesom drvela navkreber. Angažirano, ponosno in trajnostno!

Ljubljanski policisti so lanskega marca zgolj v treh dneh – med petkom in nedeljo – na primer oglobili 34 kolesarjev, med njimi tudi dva zaradi nepravilno naloženega tovora. Na take podatke, ki jih možje postave beležijo še pred začetkom kolesarske sezone, bi morale biti oblasti ponosne. Župani drugih evropskih prestolnic, kjer morajo zaradi velikega onesnaženja uvajati omejitve za osebna vozila, nam takšno statistiko zagotovo zavidajo. Zgodbe o policistih, ki študentom na kolesih nalagajo več sto evrov visoke kazni, je treba zato unovčiti. Če bi razmišljali vsaj malo trajnostno, bi lahko lov na kolesarje, v kakršnega je bila na primer vpletena tudi gospodična, ki je po Prešernovem trgu kolesarila pod vplivom mobilnega telefona, prodajali kot turistično atrakcijo.

Red, ki že velja na Miklošičevi cesti, v neposredni bližini policijske postaje, kjer lahko lačni vozniki svoje avtomobile brez skrbi puščajo na kolesarski stezi, je zato treba uvesti po vsej Ljubljani. Ukinimo kolesarske steze, razširimo ceste in vrnimo kolesarje za volane! Živela varnost! Živeli trdi delci!