Za razliko od Irana, kjer dogovora še ni, položaj pa je bistveno bolj mednarodno kočljiv, so bile razmere za otoplitev odnosov med ZDA in Kubo mednarodno in strateško neprimerno manj zapletene. Kuba je odigrala veliko vlogo, ko je konfrontacija Castrovega režima in Združenih držav svet v začetku 60. let posredno pripeljala najbližje jedrskemu samouničenju, potem ko je Havana v strahu pred ameriško invazijo Sovjetski zvezi ponudila ozemlje za namestitev balističnih raket. Kasneje, posebno po razpadu Sovjetske zveze, je globalna teža Kube silovito usahnila.

Vendarle otok, velik za pet Slovenij in pol in tudi s 5,5-krat več prebivalstva, ki je od Floride oddaljen vsega 150 kilometrov, za ZDA pač ne more biti nepomemben. Gospodarska blokada ameriško gospodarstvo stane 1,2 milijarde dolarjev na leto, prodor tja naj bi načrtovala Kitajska, v ZDA je številna kubanska imigracija. Obenem je ameriška blokada Kube postala točka nezadovoljstva v Srednji in Južni Ameriki, na kar so ZDA na regionalnih srečanjih redno opozarjali. Brazilska predsednica Dilma Rousseff je v soboto dejala, da je zadnji preostanek hladne vojne na zahodni polobli regiji prinašal velikansko škodo, in toplo pozdravila otoplitev.

Pravi izziv za Obamovo kubansko politiko bo doma. Nasprotovanja je veliko med predstavniki obeh strank, ki trdijo, da Obama v zameno za otoplitev odnosov ni iztržil ničesar, predvsem pa ne obljub o spremembah v smer demokratizacije. V nekaterih zveznih državah je kubanska imigracija precej vplivna in del nje je izrazito nenaklonjen otoplitvi. Predvsem pa državi po prvih znakih otoplitve čakajo trdi orehi, denimo vprašanje po revoluciji nacionaliziranega ameriškega premoženja. Toda nekje je pač treba začeti. Raul je očitno primernejši sogovornik kot bolj skeptični Fidel, Obama pa prav tako v očeh gospodarsko oslabljene Kube, saj je že med predvolilno kampanjo leta 2008 napovedoval poskus preboja in po prihodu v Belo hišo potegnil prve manjše politične poteze naklonjenosti do Havane. Če je Raul Castro otoplitev imel v mislih kot dopustno možnost, je vedel, da bi jo z naslednikom Obame, pa tudi če bo demokrat, morda dosegel precej težje.