Čeprav so jeseniški hokejisti na tivolskem ledu zmagovito vstopili v finalno serijo državnega prvenstva, Olimpija pred današnjim nadaljevanjem v Podmežakli ohranja vlogo favorita. Prva tekma je pokazala, da v ljubljansko-jeseniških obračunih še ostaja nekaj nepredvidljivosti in tradicionalnega žara, ki so ga navijači pogrešali predvsem po klavrnem padcu prepoznavne blagovne znamke spomladi 2012.

Na nocojšnjem drugem finalnem obračunu bo naposled oživela tudi Podmežakla. Napovedi o rekordnem obisku v zadnjih treh letih so realne, saj pričakujejo vsaj 3000 obiskovalcev. Jesenice so že od nekdaj veljale za vodilno hokejsko mesto pri nas, kjer evforija med ljudmi hitro poskoči. A po uvodni tekmi v Tivoliju je resnično nehvaležno napovedovati končni razplet. Treba je vedeti, da je Olimpija igrala pod svojimi zmožnostmi, kar je posledica napačnega in preveč ležernega pristopa. Današnja tekma bo dala odgovor, ali so Ljubljančani po zaspani premieri zmožni premika v razmišljanju. V kočljivem položaju se je znašel trener Dahlem, ki je v četrtek tako kričal na igralce, da se ga je slišalo do tivolske recepcije. Nemec ima vrh glave javnosti dobro poznanih neprijetnih zgodb iz zakulisja, ki so dosegle vrhunec v zadnjem mesecu in pomembno vplivale na razpoloženje v garderobi. Če bo Olimpija izgubila finale, bo v prvi vrsti kriva pisarna kluba, ker ni zagotovila primernih pogojev (plače, zdravniška oskrba, oprema...), šele nato hokejisti, ki bi se lahko tudi požvižgali na obljube in bojkotirali državno prvenstvo. Vseeno so se raje odločili za športen boj, s čimer so se izpostavili kritikam. Hokejisti Olimpije morajo vedeti, da so lahko v tem finalu mnogo večji poraženci kot zmagovalci.

Drugače je na Jesenicah, kjer so se potihoma pripravljali na državno prvenstvo. Železarji so v zadnjih dveh tednih po prehitrem slovesu iz lige INL sanirali poškodbe in dvigovali fizično pripravljenost. Koliko svežine so nabrali, je eno ključnih vprašanj, saj bi bilo lahko ravno pomanjkanje kondicije usodno za gorenjske hokejiste, če se bo serija razpotegnila na štiri ali pet tekem. Ne pozabimo, da so se Jeseničani z zgoščenim ritmom tekem v tej zimi prvič spoznali šele nedavno v končnici INL in naleteli na težave, ko jim je zmanjkalo sape. Jeseničane zmaga na tivolski uverturi seveda opogumlja, a jim obenem nalaga večje breme kot pred začetkom finala. Ni nemogoče, da bi se železarji kot manj izkušeno moštvo v določenem trenutku celo ustrašili priložnosti in morebitnega vodstva v zmagah z 2:0, ki bi jim na stežaj odprlo vrata do senzacionalno osvojene krone slovenskega prvaka. Ogromno vprašanj in le en odgovor torej. Danes z začetkom ob 19. uri bo marsikaj znanega.

Že včeraj pa se je na ledu Podmežakle predstavila slovenska reprezentanca, ki nadaljuje priprave na majsko svetovno prvenstvo na Češkem. Po torkovi zmagi v Zagrebu proti Hrvaški s 5:2 so varovanci Matjaža Kopitarja tokrat gostili Japonce in zmagali s 4:0 (2:0, 2:0, 0:0). Za Slovenijo, ki bo jutri gostovala v Budimpešti pri Madžarski, so bili uspešni Klemen Pretnar, Jaka Ankerst, Žiga Jeglič in Tomaž Razingar.