Vabijo ljudi s podjetniškimi idejami

»Opažamo, da je med ljudmi, tudi med zelo mladimi, precej takšnih z zanimivimi poslovnimi idejami, ne vedo pa, na kakšen način narediti korak naprej. Mi jih pri tem spodbujamo in jim pomagamo,« pove direktorica zavoda Mojca Žganec Metelko. Da bi pritegnili čim več takšnih nosilcev idej in jim na tak način omogočili zaposlitev ter vstop v svet podjetništva, so v okviru svojega Socialnega inkubatorja Posavja marca objavili natečaj za sodelovanje v prvem posavskem pilotnem programu Omogoči si zaposlitev in ustvari podjetje, za prijavljene pa pripravili 42-urno hitro šolo podjetništva. Po besedah Nataše Rupnik, vodje Socialnega inkubatorja Posavja, so različni ljudje doslej predstavili že okoli 80 podjetniških idej.

Da bi se ti ljudje lažje odločili za sodelovanje, so nosilcem najboljših zamisli namenili tudi nekaj nagrad, med katerimi je najprivlačnejših 1000 evrov zagonskega kapitala. Ker sevniški zavod Knof ni v celoti pripet na državne jasli in morajo 43 odstotkov stroškov pokrivati iz lastnih virov, bo imetnike poslovnih idej prijava na natečaj stala 99 evrov, kar je po besedah Žganec-Metelkove veliko manj, kot znaša ekonomska cena projekta, ki jo ocenjujejo na 350 evrov. Na zavodu računajo, da bodo razliko pokrili s pomočjo sponzorjev in donatorjev.

»To je za nas prvi poskus ustvarjanja socialnega inkubatorja te vrste in kar precej nestrpno čakamo, kakšen bo izid. Če program ne bo uspešen, ga bomo opustili,« nam je zaupala direktorica zavoda, ki del prihodka ustvarja tudi prek mreže prodajaln rabljenih oblačil in različnih tehničnih predmetov Stara šola, ki delujejo v Sevnici, Krškem in Trbovljah.