Posebnih novic, ki bi spremljale močan pozitiven sentiment evropskih delnic, ne moremo zaslediti. Kot razloge za rast pa se omenja predvsem pozitiven vpliv stimulacijskih ukrepov Evropske centralne banke. Mnogi investitorji menijo, da Evropo čaka podobna pot, kot so jo imele ZDA v preteklih nekaj letih, kar pomeni vse višjo gospodarska rast in rast tečajev na delniških trgih. Med pozitivnimi novicami za trge najdemo sicer tudi več optimizma pri reševanju grške krize, močno krepitev ruskega rublja, ki spodbudno vpliva na nekatere evropske izvoznike ter novice o prevzemnih aktivnostih. V tem tednu denimo je družba Royal Dutch Shell Plc napovedala prevzem družbe BG Group Plc, vreden približno 70 milijard ameriških dolarjev. To je vrednost delnice BG zvišalo za okoli 30 odstotkov, optimizem, da bo teh aktivnosti v prihodnje več, pa se je odražal tudi v tečajih drugih delnic.

Borzo v Hongkongu je ta teden zajel pravi val evforije. Najbolj se je zvišal predvsem indeks kitajskih podjetij, s katerimi se trguje tudi v Hongkongu (Hang Seng China Enterprises Index). Razlog je v vzpostavitvi povezave med borzami, ki kitajskim skladom dovoljuje tudi nakupe na borzi v Hongkongu, tujim investitorjem pa nakupe na borzi v Šanghaju. Zaradi velikega diskonta, ki ga imajo delnice v Hongkongu v primerjavi z delnicami na Kitajskem, so kitajski investitorji začeli tam mrzlično kupovati delnice in izkoristili maksimalne dnevne limite, ki jih dovoljuje povezava med borzama. Povečano povpraševanje je seveda pognalo delniške tečaje navzgor, kar je ugodno vplivalo tudi na širše indekse rastočih trgov.

Rekorde so postavljale tudi nekatere evropske obveznice, saj so donosi do dospetja pri mnogih državah dosegali nove rekordno nizke ravni. Desetletna nemška obveznica je tako ob koncu tega tedna prinašala le še 0,15-odstotni donos do dospetja, medtem ko morajo za nemške obveznice krajših ročnosti investitorji že nekaj časa plačati celo več, kot do zapadlosti zanje dobijo. Donos do dospetja za slovensko devetletno obveznico je bil ob koncu tedna za primerjavo okoli enega odstotka..

Ob vseh spodbudnih novicah se bodo pozitivni trendi na borzah v nekem srednjeročnem časovnem obdobju najbrž nadaljevali. Zavedati pa se moramo, , da hitrim rastem borznih tečajev pogosto sledijo korekcije, ki v prihajajočih mesecih niso izključene.