Napis »naprodaj« je že vse od poka močno prenapihnjenega nepremičninskega balona najbolj pogost napis v središču Kranjske Gore. Najprej se je v času skokovitih rasti cen na veliko gradilo, cene so potem padle, nepremičninski trg pa ugasnil. Prodajajo se stanovanja, apartmaji, hiške, zemljišča. A naprodaj je tudi nekaj največjih hotelov in nedokončanih megalomanskih projektov, ki terjajo milijone.

Špik in Alpina

Hit Alpinea je že pred šestimi leti temeljito prenovila hotel Špik v Gozdu - Martuljku, za naložbo so odšteli 13 milijonov evrov, modernega hotela pa nikoli od takrat niso znali dobro tržiti. Poleg tega so zaprli priljubljeni kamp ob hotelu. Hit Alpinea Špik prodaja, a kupcev ni. Več ne želijo povedati. So pa zdaj le prišli na idejo, da bi vnovič odprli kamp, v katerem je bila sicer po končani obnovi Špika predvidena gradnja apartmajskega naselja z okoli 50 hiškami. Ker je Hit Alpinei zmanjkalo denarja, do tega ni prišlo, kamp pa je vseeno ostal zaprt. »Kamp bi se dalo oživiti, iščemo možnosti, lahko bi do tega prišlo še letos,« je bil kratek direktor Hit Alpinee Fedja Pobegajlo.

Hotel Alpina kljub izjemni lokaciji tik ob smučišču Kekec ni najbolje zaseden in je večkrat zaprt. Hotel Hit Alpinea prodaja že zelo dolgo, v igri so bili neki ruski investitorji, a iz tega ni bilo nič. Da je še vedno naprodaj, je Pobegajlo potrdil, več informacij ni dosegljivih.

Razor

Prava sramota sredi kraja je najstarejši hotel, s katerim se je leta 1902 začel kranjskogorski turizem. Že pred kakim desetletjem so ga kupili trije poslovneži, pred sedmimi leti pa je edini lastnik postal Srb Željko Marsenić. Obljubljal je razcvet in moderno preobleko ob ohranitvi zaščitenega pročelja. Da so bili načrti resni, se je videlo s tem, ko je pridobil gradbeno dovoljenje in celo začel obnovitvena dela. A so se ta že lani ustavila. Marseniću je zmanjkalo denarja, banke pa novih posojil niso več želele dati. Zdaj je hotel naprodaj, Marsenić pričakuje dobra dva milijona evrov. »Zelo mi je žal, da mi ni uspelo. Pojavilo se je nekaj kupcev, z enim smo prišli skoraj do konca, a se je seveda zataknilo pri kupnini,« je dejal Marsenić.

Erika

Sežansko igralniško podjetje Gold Club je znameniti hotel Erika na vznožju Vršiča podrlo. Pred skoraj desetimi leti so predstavili načrte o novem, modernem luksuznem hotelu z igralnico v kleti. Na občini so bili najprej za, potem pa je sledil dramatični preobrat. Pod pritiskom Hita, ki je obljubljal milijonska vlaganja v kraj, če bodo le preprečili igralniško konkurenco, so se svetniki odločili drugače, Erika ni dobila zelene luči za gradnjo igralnice, v Gold Clubu pa so izračunali, da brez igralnice vlaganje v hotel ni smiselno. Hit je potem »pozabil« na milijone, Gold Club zemljišče skupaj z načrti prodaja. Menda za polčetrti milijon, a, kot pravijo, nikakor na silo. »Tista odločitev, da v Eriki ne sme biti igralnice, je bila prelomna za kranjskogorski turizem, ki bi dobil elitni hotel in konkurenčen trg. Tako pa se od takrat ni veliko spremenilo v kraju, kajneda,« je kruto resnico povedal Marjan Petrovič iz Gold Cluba, ki pa pušča vrata odprta. »Morda, res morda, če bodo okoliščine drugačne, bi lahko sami dokončali projekt.«