Dan pred začetkom finala državnega prvenstva je v ljubljanskem in jeseniškem taboru vladalo različno razpoloženje. Gorenjci so bili skromni in ponižni. O tivolskem tekmecu so govorili spoštljivo in mu v boju za državno krono pripisali vlogo velikega favorita. »V tej seriji lahko le veliko pridobimo,« so menili v en glas. Pri Olimpiji je bilo drugače. Upamo si trditi, da je bilo mnenje večine v garderobi precej podcenjevalno do nasprotnikov v rdečih dresih. Le nemški trener Fabian Dahlem je bil v sredo dopoldne glede na njegov bojevniški karakter nenavadno previden. »Jaz sem zagotovo pripravljen na finale, vprašanje pa je, ali so tudi fantje. Njih vprašajte,« je rekel Fabian Dahlem.

Njegov skepticizem je kajpada izviral iz javnosti dobro poznanih težav ljubljanskega kluba, zaradi katerih je bila Olimpija skoraj mesec dni brez resnega treninga. Kljub temu je kapetan moštva Aleš Mušič napovedoval, da to ne bo imelo pomembnega vpliva v finalu, a je po včerajšnjem uvodnem obračunu na tivolskem ledu lahko spremenil mnenje. Jeseničani so na branilce naslova že takoj zlili čeber hladne vode in v nasprotju s pričakovanji, vendar povsem zasluženo zmagali s 3:1, kar jim je prineslo vodstvo v seriji na tri dobljene tekme. Olimpiji gredo kritike zaradi neresnega pristopa k tekmi, železarjem pa pohvale za vztrajnost in borbenost do zadnjega diha, kar je krasilo že mnoge znane generacije v Podmežakli.

Ljubljančanom se je zataknilo že po 52 sekundah igre, ko je vratar Mika Wiikman ob nerodnem posredovanju z lovilko dobil prepoceni zadetek po strelu Marjana Manfrede. Jeseničani so takoj zavohali kri in z agresivnejšim pristopom uspešno zapirali poti do svojih vrat, ki jih je mnogo bolj zanesljivo kot v polfinalu lige INL branil Finec Aleksis Ahlqvist. Jeseničanom je uspeh v Tivoliju prinesla enostavna in taktično dovršena predstava, medtem ko se je Olimpija preveč zapletala v različnih nenevarnih kombinacijah. V drugi tretjini so Jeseničani prevladovali in z golom Saša Rajsarja pobegnili na 2:0. Gostje so bili tako podjetni, da ne bi bilo nič narobe, če bi v ljubljansko mrežo padel še kakšen plošček. Olimpija se ni zbudila niti v zadnjih dvajsetih minutah. Njene akcije so bile počasne in nenatančne. Čeprav je Tom Zanoški tri minute in pol pred piskom sirene znižal, jeseniška zmaga ni bila niti za hip vprašljiva. Z golom v prazno mrežo jo je potrdil Matevž Erman.

Jeseniški trener Nik Zupančič, ki mu z nasveti občasno svetuje dober prijatelj in nekdanji soigralec Ivo Jan, je taktično nadigral Fabiana Dahlema in po tekmi hitro ohladil svoje varovance. Branilec Luka Tošič je ob ledeni ploskvi razložil, da kljub vodstvu v seriji še nič ni odločeno. »Ostati moramo na realnih tleh. Ključ do naše zmage se je skrival v veliki želji in gorenjski trmi. Vedeli smo, da bomo kmalu zmagali v Tivoliju,« je rekel Luka Tošič. Na Jesenicah se na jutrišnji tekmi številka dve obeta športni praznik in rekorden obisk po začetku velike hokejske krize pred tremi leti. »Seveda se veselimo polne Podmežakle. Verjamem, da boste videli boljšo Olimpijo. Na papirju smo močnejši, zdaj je treba to prenesti na led. Ni vredno paničariti,« je komentiral Ljubljančan Igor Cvetek. Vprašanje, kaj si zares misli njegov trener Dahlem, ki je sinoči pihal kot ris in spet loputal z vrati…