Vrag je vzel šalo. Potem ko je Mednarodna košarkarska zveza Fiba s svojo evropsko podružnico Fiba Europe pred tedni sprejela sklep, da ne priznava več lige ABA, je v sredo naredila še korak naprej. Na sestanku v Ženevi so košarkarskim zvezam z območja nekdanje Jugoslavije sporočili, da bodo sledile sankcije, če bodo njihovi klubi v prihodnji sezoni še vedno sodelovali v omenjeni ligi. Posledice bi trpele reprezentance, ki bi dobile prepoved nastopanja na tekmovanjih pod okriljem Fibe, začenši s kvalifikacijami za olimpijske igre v Riu de Janeiru. Ob tem so veljaki iz Fibe še razkrili, da bi radi v dogovoru z zvezami in klubi ustanovili novo regionalno tekmovanje, v katerem bodo sodelovali zgolj predstavniki z območja nekdanje Jugoslavije. Kakšen bi bil njegov status in ali bi omogočal uvrščanje v evropska tekmovanja, v tem trenutku ni jasno. Odgovore zvez pričakujejo v roku enega meseca.

Fiba tako s polno paro poskuša uresničiti idejo, po kateri bi v naslednji sezoni znova vladala evropskemu klubskemu prostoru. Sprva je udarila na prostoru nekdanje Jugoslavije, a se pri tem ni ustavila. Včeraj je organizirala sestanek tudi s predstavniki italijanske, francoske, španske, grške ter še nekaterih zvez, ki naj bi jim izrekla podobne ultimate kot zvezam z območja nekdanje Jugoslavije. Drastični ukrepi naj bi bili med drugim tudi posledica tega, da se je prvi mož evrolige Jordi Bertomeu pred časom že dogovoril za sodelovanje s Fibo Europe, v kateri naj bi dobil tudi pomembno funkcijo, nato pa si je kasneje premislil. Igrice in razkazovanje mišic med Fibo Europe in evroligo so očitno prerasle v pravo vojno, kjer se počasi pozablja na interese košarke. Grožnje in sankcije Fibi Europe nikakor ne morejo biti v ponos, vodilni pa bi morali več časa raje posvetiti izboljšanju pogojev, s katerimi bi privabili klube v morebitna svoja tekmovanja.

A teh za zdaj ni, zato so mnogi prepričani, da bi bil vnovičen prehod v sistem Fibe Europe korak nazaj. Klubi so se mu namreč leta 2000 odrekli, saj njihove potrebe niso bile zadovoljene. V zdajšnjem sistemu so ravno klubi večinski lastniki lig in sami odločajo o svoji usodi. »Klubi morajo razumeti, ali hočejo biti še naprej sami svoji gospodarji ali želijo biti nekomu podrejeni. Ligi ABA se očita, da je privatna, a je 80-odstotno v lasti klubov. Evroliga je 75-odstotno v lasti klubov, 25 pa v lasti lig. V Fibi pa direktno klubov ni, temveč so košarkarske zveze. Kot lastnik kluba se nikoli ne bi odrekel lastnini in s tem tudi moči upravljanja svoje usode v korist neke organizacije, kjer nimam besede. Klubi so tam samo posredno zastopani. Da o klubu, ki se krvavo bori za vsak evro proračuna, odloča nekdo, ki pride enkrat na mesec na sestanek, je nemogoče,« pravi predsednik lige ABA Radovan Lorbek, ki je prepričan, da bo omenjeno tekmovanje obstajalo tudi v prihodnji sezoni. Ob tem navede še sledeči primer. »Fiba misli, da ima vzvode moči, da to izpelje, a sam menim, da klubi ne bodo pristali. Košarka v svetu najbolje deluje v ZDA. Ima dve ravni. NBA in NCAA. NBA je profesionalna liga. Krovna košarkarska organizacija pa nima nobene teže. Težo imata NBA in NCAA, kjer je denar. Ne more potem nekdo odločati v njihovem imenu. Ameriška zveza vzame igralce ligi NBA. Reprezentanca ZDA je v bistvu reprezentanca NBA, se pravi ameriške lige, ne zveze. Kar hoče Fiba, pa je ravno nasprotno od sistema, ki deluje najbolje na svetu.«

Da se Fiba s trenutno strukturno ureditvijo lige ABA ne strinja in da bodo zveze, v kolikor bodo klubi v tem tekmovanju sodelovali tudi v prihodnje, sankcionirane, sta potrdila tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec in generalni sekretar Radoslav Nesterović, ki sta se udeležila sredinega sestanka v Ženevi. Ob vsem dogajanju pa križemrok ne sedi Jordi Bertomeu, ki je na isti dan v Barceloni zbral vse predstavnike največjih evropskih klubov in z njimi podebatiral o možnosti večjih finančnih prihodkov v evroligi. Ob tem je prejel tudi podporo vseh prisotnih, kar jasno kaže na to, da Fiba v svojih namerah nikakor ne bo imela lahkega dela. Morda pa na koncu vpleteni strani vseeno najdeta kompromis, saj je že za danes načrtovan sestanek predstavnikov Fibe in lige ABA, v sledečih dneh pa še Fibe in evrolige.