Najboljši slovenski boksar vseh časov Dejan Zavec je pred novo pomembno preizkušnjo. Ne le to. Od sobotnega dvoboja proti Saši Jengojanu v mariborski dvorani Tabor bo odvisno, ali bo še nadaljeval kariero. Če bo zmagal, bo upal na novo priložnost v Severni Ameriki. Če izgubi, bo pri 39 letih končal kariero.

Naloga pa ne bo lahka. Za naslov svetovnega prvaka se bo pomeril s kakovostnim tekmecem. Zavec je ocenil, da Armenec, ki boksa pod belgijsko zastavo, med vsemi dosedanjimi tekmeci (Zavec ima za seboj 37 borb med profesionalci) po kakovosti spada na drugo ali tretje mesto, za Keithom Thurmanom mlajšim, s katerim je pred dvema letoma doživel enega izmed treh porazov v vsej profesionalni karieri. Zavec se je v Nemčiji in Sloveniji približno tri mesece pripravljal na dvoboj, v katerem bo tekmecu poskušal odvzeti pas za naslov svetovnega prvaka v supervelterski kategoriji (do 69,85 kilograma) po verziji WBF.

Zavec je leta 2004 ravno v dvorani Tabor dosegel prvi večji uspeh, postal je medcelinski prvak po verziji WBO v velterski kategoriji. Boksar iz Haloz svoje poti ne želi končati tam, kjer jo je začel, in je prepričan, da se to tudi ne bo zgodilo. Je zaradi vprašanja, koliko časa bo še trajala njegova kariera, pod posebnim pritiskom? »Če zmagam, gremo naprej. Če izgubim, bo definitivno konec zgodbe. O tem nočem razmišljati, a to je dejstvo. Ni pritiska, ali bom izgubil ali ne. Zelo malo ga je. Predvsem gre za drugačen pritisk, takšen, ki si ga želim. Hočem namreč upravičiti prizadevanja organizatorja za ta dvoboj. Proračun in vse v povezavi z organizacijo ni mačji kašelj, ampak je velik zalogaj. To želim organizatorju vsaj delno poplačati z izjemnim dvobojem,« je dejal Dejan Zavec. Proračun resnično ni majhen. Po besedah Tomaža Barade, glavnega organizatorja dvoboja, bo ta znašal okoli 220.000 evrov. Koliko bosta dobila borca, za zdaj ni znano, o konkretnih številkah Zavec niti ob največjih uspehih ni želel govoriti. Nam je pa trener Saše Jengojana Juan Ignacio Neuberger povedal, da se mu zdi, da bo Jengoian dobil okoli dvajset tisoč evrov. Poudaril je, da se mu tako le zdi.

Šlo bo za precej več kot plačilo za borbo. Zavec si bo poskušal podaljšati kariero, Jengojan pa tlakovati pot do odmevnejših borb. Ko sta si v torek prvič zrla iz oči v oči, je Zavec ugotovil, da je Armenec manjši, kot piše v uradnih podatkih. Bil naj bi enajst centimetrov višji od Štajerca. Zavec je, potem ko ga je videl, ocenil, da je razlika le okoli pet centimetrov. Da je res tako, je bilo mogoče videti že na daleč, ko sta stala drug poleg drugega. Zavec se je ravno zaradi domnevne velike razlike v višini pripravljal proti visokim partnerjem za trening. Prepričan je, da to neskladje ne bo bistveno vplivalo na razplet borbe. »To bomo uredili v enem dnevu treninga, kar pa v soboto ne bo ključno,« je bil optimističen v torek. Dobre volje je bil tudi zato, ker je zdrav. »Po dolgem času nisem poškodovan. Vse do vadbe z zadnjim partnerjem za trening sem čakal, da se bo kaj zgodilo, a se ni,« je meril na poškodbe, ki mu v zadnjih letih niso prizanesle.

Problema ne vidi niti v močnejših udarcih, ki naj bi jih bili sposobni boksarji v supervelterski kategoriji v primerjavi z borci v velterski, v kateri je večji del kariere boksal Zavec. »Gre za le tri kilograme razlike,« je dejal. So pa ti trije kilogrami bistveni, da Zavec v dneh pred dvobojem ne trpi tako, kot je nekoč. Ni mu namreč treba hujšati, da ne bi presegel dovoljene teže. Pomembneje bo nekaj drugega – način bojevanja za zmago. »Boksal bom premišljeno, k temu pa bo treba dodati fizično in psihično pripravljenost.«

Na papirju ima Jengojan več možnosti za zmago, o tem priča svetovna lestvica (Jengojan zaseda 17. mesto, Zavec pa 41.). Nekdanji Zavčev trener Stanislav Milutinović je vseeno prepričan, da bo pas ostal v Mariboru. »Če ne bi bil Jengojanov tekmec Zavec, bi bile stave zaključene. Tako pa je favorit Jengojan, zmagal pa bo Zavec.« O tem, kdo bo zmagal, ne dvomi niti Dejan Zavec. »Zmagal bom, ker sem boljši. Gledam le v smeri zmage.« Torej mora le še besede spremeniti v meso. To bo poskušal narediti jutri od 22. ure naprej. Program se bo z manj pomembnimi borbami začel ob 19. uri.