Dejan Zavec se bo za naslov svetovnega prvaka v supervelterski kategoriji po verziji WBF pomeril s športnikom, ki ima za seboj zanimivo pot. Saša Jengojan je bil pred tridesetimi leti rojen v Armeniji. Pri trinajstih se je začel ukvarjati z boksom, a udejstvovanje prekinil dve leti za tem. Raje se je posvetil šoli.

Ob prvem snidenju z Dejanom Zavcem je povedal, da se je učil telesne vzgoje. Po koncu srednje šole se je pri 18 letih odpravil v Španijo, kamor se je družina preselila v želji po lepšem življenju. Starši so tja prišli pred njim, kajti moral je končati šolanje. Potem ko se je preselil v Alicante, kjer je nekoč nogomet igral Milan Osterc, je obudil ljubezen do boksa. Sprva je boksal na amaterski ravni (na internetu je mogoče zaslediti, da je bil v tistih časih še kadilec), potem je postajal vse resnejši in boljši borec. V Alicanteju je spoznal v Buenos Airesu rojenega Argentinca Juana Ignacia Neubergerja, ki je postal Jengojanov trener.

Sodelujeta še danes, čeprav se je med tem Jengojan preselil v Belgijo, kjer ima menedžerja in promotorko. Z ženo in sedemletno hčerjo tri leta živijo v Gentu. Armenčev vzdevek je Zver z vzhoda. Toda sam pravi, da je zver le v ringu, ob njem pa podobno kor Zavec El simpatico. Pravi, da je državljan sveta. »Prijatelje imam od ZDA in Kanade do Rusije in ljudje me povsod lepo sprejmejo. Tudi v Sloveniji so me,« resnično ni deloval kot zver. Drugačen ton je uporabil, ko je govoril o jutrišnjem boju. »Mislim, da bo to zadnja postaja v karieri Dejana Zavca.«

Zavčevega tekmeca najbolj pozna njegov trener. Juan Ignacio Neuberger ga je opisal: »Saša je fizično izjemno močan, zato udarja zelo močno. Je bojevnik. V ringu je agresiven, zunaj ringa pa je družinski delaven in umirjen človek.« Iz več izjav je bilo razvidno, da Armenčev tabor Zavca zelo ceni. Zakaj so potem privolili v dvoboj na Štajerčevem domačem terenu v Mariboru, kjer je tekmecem še posebno težko? »Dvoboj z Zavcem smo izbrali, ker je svetovno poznan. Je zelo dober boksar. Toda Saša se lahko zoperstavi vsakomur.« Iz naslednjega odgovora je bilo mogoče razbrati, od kod tabor mlajšega tekmeca črpa optimizem. »Zavec je velik boksar. Je hiter, boksa z veliko ritma, ima dobro obrambo. Toda verjamemo, da ni več takšen, kot je bil nekoč. Spoštujemo ga, a menimo, da bo Saša zmagal.« Na Zavčeva leta stavijo, torej.

Ne le za Zavca, tudi za Jengojana bi utegnil biti jutrišnji dvoboj odskočna deska proti še odmevnejšim prireditvam. Z zmago proti tako izkušenemu boksarju, kot je Zavec, bi imel namreč 30-letnik v rokah imeniten argument pri pogajanjih o naslednjih dvobojih. Morda je tudi zato Neuberger, ko smo ga vprašali o največjih uspehih Saša Jengojana, dejal: »Njegov največji uspeh bo zmaga poti Dejanu Zavcu.« A pričakuje dolg in tesen dvoboj, ki naj bi bil odločen v zadnjih rundah.