Zanimivo gibanje smo spremljali pri ceni nafte. Potem ko je še v začetku tedna kazalo na skoraj 10-odstotno dvotedensko rast, so v sredo presenetile rekordne zaloge nafte v ZDA, hkrati pa je zvišanje proizvodnje objavila tudi Savdska Arabija. Novici sta zbili ceno 159-litrskega sodčka zahodnoteksaške nafte za 7 odstotkov, na sredinih 51 dolarjev.

Med drugimi novicami velja omeniti zadnje zasedanje članov odbora za operacije na odprtem trgu (FOMC) banke FED. Iz zapisnika zasedanja je razvidno, da člani odbora niso enotni glede prihajajočih dvigov obrestnih mer. Po nekaterih namigovanjih so na mizi celo odprte možnosti, da FED v primeru poslabšanja stanja gospodarstva ZDA ponovno poseže po novemu paketu monetarnega lajšanja (QE).

Večina oči vlagateljev je od srede naprej uprta v poslovne rezultate ameriških podjetij. Kot običajno je sezono odprla Alcoa. Aluminijski gigant je nekoliko presenetil analitike in objavil boljše rezultate od pričakovanih (28 centov dobička na delnico, pričakovano 26 centov). Zanimiv je podatek, da je Alcoa eno od zgolj 12 podjetij v indeksu S&P500, ki je premagalo pričakovanja analitikov glede dobička že vsaj štiri zaporedna četrtletja. Na drugi strani so s sedemodstotno rastjo in 8,82 milijarde dolarjev nekoliko razočarali ustvarjeni prihodki), saj so analitiki pričakovali 5,94 milijarde dolarjev prihodkov. Predstavniki podjetja so v izjavi za javnost povedali, da so bili nekoliko nižji prihodki pričakovani, saj je družba zaprla nekaj obratov, ki preprosto niso upravičevali stroškov.