Znana je večina podrobnosti o poslovanju Hokejskega drsalnega društva Olimpija, ki je razglasilo insolventnost in vložilo vlogo za začetek poenostavljene prisilne poravnave. V ljubljanskem klubu so ob več kot treh milijonih evrov dolga pripravili podroben načrt ukrepov finančnega prestrukturiranja kluba. Po tem programu bi sanacijo sklenili najkasneje do konca leta 2019, a se poraja vprašanje, kako realno so v klubu zastavili načrt dela.

Olimpija ponuja dvajsetodstotno poplačilo vseh terjatev

Predsednik kluba Marko Popovič je za Dnevnik potrdil, da je že sestavil posebno komisijo, ki bo skrbela za operativni del izvedbe prisilne poravnave, organ pa ne bo sestavljen izključno iz dosedanjih aktivnih članov kluba. Popovičev predlog bo v nekaj dneh potrjeval upravni odbor kluba, kar bo na neki način tudi glasovanje o njegovi zaupnici, saj je bil doslej osrednji pobudnik za začetek prisilne poravnave. Glede na dokumentacijo bo Olimpija vsem upnikom ponudila dvajsetodstotno poplačilo vseh terjatev brez obresti v obdobju štirih let, s tem da bi začela dolgove poplačevati šele v letu 2017. S tovrstnim predlogom se mora strinjati polovica upnikov in obenem vsi tisti, ki terjajo vsaj 60 odstotkov skupnega dolga. Olimpija bi morala v tem primeru za poplačilo vseh dolgov zbrati dobrih 600.000 evrov do leta 2019, klub pa bi tako odpisal skoraj poltretji milijon obveznosti.

»Programa podrobneje doslej nismo predstavili še nikomur, saj bomo to začeli po ustanovitvi posebne komisije. Direktor Matjaž Sekelj je moral na sodišču že podati izjavo, da obstaja več kot petdesetodstotna verjetnost, da bo prisilna poravnava uspela. Zdaj je ključno, ali nam bodo upniki verjeli. Če bodo izdelani program do leta 2019 spoznali kot uresničljiv, nam vsekakor lahko uspe. V nasprotnem primeru bomo še naprej obsojeni na životarjenje,« pravi Marko Popovič. Če se Olimpiji zatakne pri izvedbi prisilne poravnave, bo uveden stečajni postopek. Trenutno premoženje v klubu ocenjujejo zgolj na slabih 78.000 evrov, kar pomeni, da bi upniki v tem primeru dobili občutno manj, kot jim Olimpija ponuja z možnostjo prisilne poravnave. Zgolj za primerjavo – proti padlemu velikanu HK Jesenice s skoraj tremi milijoni evrov dolga že teče stečajni postopek, zaradi predhodne ugotovitve, da klub nima nikakršnega premoženja, pa bodo vsi upniki ostali brez povrnjenega denarja.

Med upniki številna znana imena

In kdo se je sploh znašel na seznamu 114 upnikov ljubljanskega kluba? Olimpija je imela najizrazitejšo finančno nedisciplino pri poslovanju z državo, saj je finančni upravi dolžna dober milijon evrov, kar je rekord med vsemi športnimi klubi v Sloveniji. Razmeroma visok dolg ima tudi do bank, saj Novi Ljubljanski banki dolguje dobrih 460.000 evrov, Unicreditu pa 365.000 evrov. Varnostnemu servisu klub dolguje 216.000 evrov, Eventimu skoraj 140.000 evrov, hokejski zvezi 60.000 evrov, policiji 31.000 evrov, ligi EBEL 29.000 evrov... Na seznamu upnikov je tudi dolga vrsta hokejistov, trenerjev in drugih funkcionarjev kluba. Olimpija med fizičnimi osebami največ dolguje finskemu trenerju Heikkiju Mälkiäju – 43.000 evrov. Od njegovih stanovskih kolegov so na spisku tudi rojak Hannu Järvenpää (10.400 evrov), Ivo Jan (8100 evrov) in Bojan Zajc (6300 evrov), med igralci pa je rekorder dolgoletni hokejist v zelenem dresu Matej Hočevar s skoraj 30.000 evri dolga. Sledijo mu Žiga Pance s 24.000 evri, nekoliko manj dolgujejo Igorju Cvetku, Matiji Pintariču, Boštjanu Goličiču, Damjanu Dervariču, Toddu Eliku in številnim drugim znanim obrazom tivolske ledene ploskve.

Olimpija je medtem že pripravila ukrepe, kako namerava finančno prestrukturirati delovanje kluba, da bi uspela s prisilno poravnavo. Glede na dosedanjo prakso dela so načrti visoki in v določeni meri morda nedosegljivi. Klub želi izboljšati marketinško podobo, zato bi opredelil koncept in izoblikoval ciljni program podjetij, s katerimi bi sklenil sponzorska razmerja. Olimpija bi tržila posamezne tekme po interesnih sklopih – torkove tekme bi bile z vidika vabljenih gostov namenjene poslovnim partnerjem, petkove interesnim skupinam in družabnemu programu, nedeljske bi temeljile na ideji družinskega dogodka. Klub se v nasprotju z dosedanjo prakso namerava usmeriti tudi v sodelovanje s tujimi vlagatelji, njihove blagovne znamke pa bi oglaševal na gostovanjih v Avstriji, Italiji, na Madžarskem... Vodstvo si je kot cilj zadalo za deset odstotkov povečati že obstoječa sponzorstva, za prav tolikšen znesek pa nameravajo zmanjšati stroške dela. Dodajmo, da bi klub med drugim vzpostavil aktivnejšo prodajo navijaških artiklov, ustanovil marketinški, medijski in finančni odbor, spremenil koncept pri vstopnicah, povečal oglaševanje v Ljubljani in osrednjeslovenski regiji, zagotovil dobrodelne aktivnosti...

Pri Olimpiji ocenjujejo, da bi se njen proračun v vsakem koledarskem letu gibal okoli poldrugega milijona evrov. Do leta 2019 ne načrtujejo povišanja pogodbenih obveznosti z igralci, ki bodo v vsaki sezoni znašali okoli 350.000 evrov brez plačevanja davkov, prispevkov in drugih materialnih stroškov. Omenimo še, da bi bili pri Olimpiji na leto pripravljeni odšteti 30.000 evrov za pogodbene obveznosti pisarne, ki bo ob uveljavitvi Popovičevega predloga močno prenovljena. Kot smo poročali že pred časom, bo dolgoletni direktor Matjaž Sekelj na prihajajoči skupščini ob koncu tega meseca po dvajsetih letih najverjetneje razrešen s položaja.

Danes začetek finalne serije

Ob robu zadnjih dogajanj v Tivoliju se bo danes (19.15) začela finalna serija državnega prvenstva, ko bo Olimpija proti Jesenicam branila lansko krono. Ob resnem pristopu ljubljanskega moštva je najbolj realno pričakovati hiter konec finala, ki ga bodo hokejisti odločili v seriji na tri zmage. Tivolski hokejisti v obračun vstopajo kot favoriti na podlagi večje kakovosti, izkušenj in zahtevnejših tekem med sezono.