Priporočava, da se ob prihodu novorojenčka s predstavljanjem psu ne obremenjujete preveč. Če je pes vzgojen, mu katera koli nova stvar ali živo bitje ne bodo predstavljali težav. Če pa pes ni vzgojen, svetujeva, da se vzgoje lotite, še preden dobite otroka. Po rojstvu bo dovolj dela že z dojenčkom samim, kar bistveno onemogoča ukvarjanje z vzgojo ali celo s prevzgojo psa. Nujno je, da razmišljate vnaprej.

Zelo pomembno je, da psu natančno določite prostor v stanovanju. S tem mu omogočite več stvari. Prva je možnost umika, saj psi potrebujejo svoj mir. Ob prisotnosti novorojenčka si bo miru želel še bolj, saj bodo prisotne nove vonjave, veliko bo joka in podobno. Pes se bo zato sam hotel umakniti, kar mu morate nujno omogočiti. Postavite mu ležišče, boks... Za lepo vzgojenega psa njegov prostor predstavlja tudi točko, kamor ga lahko pošljete, če je v napoto (na primer, ko dojenčka previjate in ne želite, da se vam pes mota pod nogami). Če ga niste naučili, kje je njegov prostor, vaših ukazov »pojdi stran« ne bo razumel. Zato bo zmeden, hodil bo po stanovanju, postal nestrpen in se ne bo znal umakniti ter sprostiti. Dobro je, da to naučite vsakega psa, četudi ne načrtujete dojenčka.

Na začetku naj bosta pes in otrok v ločenih prostorih. Za psa je lahko zelo stresno, če je ves čas izpostavljen neprijetnim novostim ob prihodu dojenčka (na primer neprestanemu jokanju). Če psa pustite v istem prostoru, izzivate nesrečo, saj bo začel povezovati dojenčka z neprijetnimi občutki, ker se ne bo mogel sprostiti. Prav tako se na začetku ločeno ukvarjajte z dojenčkom in s psom. Verjameva, da si novopečeni starši želijo čim prej na idealizirane skupne sprehode s psom in z vozičkom. Ampak vsaj nekaj mesecev se s psom ukvarjajte posebej, saj se mu boste le tako lahko v celoti posvetili. Kasneje, ko se pes in otrok naučita sobivati, lahko začnete združevati sprehode obeh. V naslednjem koraku pa začnite otroka vključevati v dejavnosti s psom.

Pes ni igrača. Poskrbite, da dojenček, ki se začenja plaziti, ne bo silil vanj. Večini otrok so živali zelo zanimive in bodo ob svojih prvih premikih odšli ravno v njihovo smer. Psu moramo omogočiti, da se otroku umakne in poišče svoj mir, hkrati pa dojenčku preprečiti, da bi drezal vanj. Če se pes ne more umakniti, lahko nastanejo težave. Že zelo zgodaj lahko otroka začnete učiti, da se v psa ne sili in ne igra tako kot s plišastimi igračkami. In ne pozabite biti vselej prisotni, kadar sta pes in otrok v istem prostoru.

Držite se pravil, ki ste jih psu postavili med vzgojo, in ne dodajajte velikih sprememb zaradi prihoda dojenčka. Pravil ne zaostrujte in ne popuščajte, ne spreminjajte kriterijev. Pogosto se zgodi, da pes nima natančno določenih omejitev, ob prihodu dojenčka pa jih iznenada dobi. Tako se že a priori ne more dobro počutiti ob prihodu dojenčka, kaj šele, ko se spremenijo tudi razmere, v katerih biva. Zato je zelo pomembno, da psa vzgojite že pred rojstvom otroka.

www.alfakan.si