Pašić le eden izmed mnogih mladih

Pašić se je pred dvema letoma vrnil iz Singapurja, kjer je imel dobro plačano službo in kjer si je ne nazadnje ustvaril tudi družino. Kljub temu da je izpeljal številne družbeno koristne, tudi dobrodelne projekte, da je postal znana medijska osebnost in si nabral tudi politični kapital, pravi, da je bil pri iskanju službe neuspešen. »Vzrokov za to ne poznam. Žal je v Sloveniji precej mladih, visokoizobraženih in sposobnih ljudi, ki pa ne najdejo službe ali delajo v zanje neprimernih poklicih. Pri nas je povsem običajno, da je diplomirana sociologinja receptorka v hotelu. Očitno je nekaj narobe v našem izobraževalnem sistemu, saj vlagamo ogromno denarja v izobrazbo mladih ljudi, ki pa so potem nezaposljivi in je za njih edina možnost prijava na zavodu za zaposlovanje. Tega pa jaz nočem. Ne želim biti socialni problem in nočem svojima otrokoma pojasnjevati, zakaj njun oče nima denarja,« je znova družbeno kritičen Ahmed Pašić.

Do stare službe v Singapurju je prišel sila hitro, zgolj z enim samim poslanim sporočilom z vprašanjem, ali bi se lahko vrnil in dobil službo. Žena in otroka so že v Singapurju, sam se bo tja odpravil v prihodnjih dneh. Kakšna pa je potem prihodnost skupine Ejga in ne nazadnje svetniške liste? »Ne gre za kult osebnosti, zato sem prepričan, da se bo ta zgodba nadaljevala tako na družbeno angažiranem področju kot v lokalni politiki. Ladja gre naprej!«

Na Gorenjskem preveč visokoizobraženih družboslovcev

Na spletnih straneh zavoda za zaposlovanje je bilo včeraj mogoče najti podatek, da je Gorenjska tradicionalno regija z najnižjo stopnjo brezposelnosti v državi, ta trenutno znaša 9,7 odstotka in je nekoliko nižja od tiste pred mesecem dni, prav tako pa je registriranih brezposelnih kar 912 manj kot februarja 2014. A bolj kot statistika ob razlogih tudi za novico o odhodu Pašića na delo v tujino skrbi ocena, kje je in bo največ povpraševanja po delovni sili in v katerih panogah je delo najtežje dobiti, saj je trg dela prenasičen. Na Gorenjskem je tako največje povpraševanje po delavcih v predelovalnih dejavnostih, trgovini, gradbeništvu, strokovnih znanstvenih in tehničnih dejavnostih, gostinstvu, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, prometu in skladiščenju ter v zdravstvu in socialnem varstvu. Težko zaposljivi pa ostajajo visokoizobraženi kadri različnih družboslovnih smeri, kot so politologi, organizatorji dela, upravni organizatorji. Med poklice, ki jih zavod našteva kot presežke na trgu dela, tako sodijo: industrijski in modni oblikovalci, ekonomisti, sociologi, antropologi, filozofi, zgodovinarji, politologi, pisatelji, novinarji, strokovni sodelavci za oblikovanje, dekoraterji, aranžerji in tajniki.