»Vaje so ob 16.30 v jedilnici,« je pisalo v SMS-sporočilu sošolke Sare. Dopoldne se v gimnazijski jedilnici gnete kopica lačnih dijakov, popoldne pa tu vlada popoln mir. Sošolci na sredino prostora postavijo okroglo klubsko mizico. Anja in Anže se naslonita nanjo in začneta brati svoje besedilo. Prizor se dogaja v baru. Ko končata, steče debata o tem, kakšne smokije bosta jedla na premieri. Smeh odmeva po prostoru.

Režiserka Ana Kržišnik Blažica igralcema razloži, kam se morata postaviti in kako prideta na oder. Vsi skupaj strmijo v list, na katerem je skiciran tloris odra. Tišino, ki nastane, prebode šumenje vrečke in grizljanje smokijev. Prizor se pred mojimi očmi odvije še enkrat. Vse Anine spodbude in vmesni komentarji so padli na pravo mesto. Nastop dobiva naboj.

Zagnani in nekomplikatorski

Mala gledališka šola (MGŠ) ima na Gimnaziji Jurija Vege Idrija že dvajsetletno tradicijo. V zadnjih letih je njeno vodenje prevzela Idrijčanka Kržišnikova, sicer dramaturginja v SNG Nova Gorica.

Začela je ambiciozno, saj se je zavedala, kakšen potencial nosijo v sebi. Predstavi Bejbe (2009) in Jabolko spora (2010) sta v Rudniški dvorani poželi velik aplavz. S predstavo Plešasta pevka so se kot pravi profesionalci odrezali na festivalu Transgeneracij, kjer je Ana prejela nagrado za najboljšo mentorico. Njihova zadnja uprizorjena predstava je tragikomedija Zgodbe vsakdanje norosti češkega dramatika Petra Zelenke, ki je bila uspešnica tudi v izvedbi MGL.

»Delo s profesionalnimi igralci je mnogokrat boj z egomani,« se zasmeje Kržišnikova. Dijaki so, kot pravi, »mnogo bolj zagnani in nekomplikatorski«.

Letošnjo pomlad se pripravljajo na premiero predstave avstrijsko-madžarskega avtorja Ödöna von Horváta Kazimir in Karolina, iz leta 1932. Izvorno besedilo se dogaja na Oktoberfestu, v času velike gospodarske krize tridesetih let. Zgodbo so dijaki prestavili na prizorišče današnje gospodarske krize, v diskoteko, kjer srečamo obe skrajnosti družbenih slojev. Mlade ljudi brez prihodnosti, ujete v brezposelnost in boj za preživetje, ter na drugi strani bogate sinove lastnikov bank. Tu vsi iščejo zabavo in pozabo vsakdanjih težav, nekateri v alkoholu in drogah, drugi v ljubezni. Zgodba naslovnega para je osrednja ljubezenska zgodba. Predstava zajame vprašanje, ki je še kako aktualno: Kako se mlada ljubezen sooča z neizprosnostjo (ne tako) trenutne družbene situacije?

Predstava bo uprizorjena v Kaosu, nekdanji idrijski diskoteki. Gledalce bodo postavili na oder, na vrteče se stole, drama pa se bo odvijala okrog njih.

»Publika v Idriji je izredno zahtevna,« pravi Kržišnikova. Na gledališkem področju ima Idrija stoletno tradicijo Dramatičnega društva, najstarejšo ohranjeno gledališko stavbo na Slovenskem, abonma v organizaciji JSKD in že skoraj 20-letno tradicijo gledališkega ustvarjanja na gimnaziji GJV. Vendar gledališka umetnost v Idriji nima urejenega doma, torej sodobnega odra, ki bi imel stalni program. Ni prostora, kjer bi se srečevali lokalna umetniška društva in gostujoči umetniki.

Najlepše je na koncu

Igralci razrešujejo probleme v šolski jedilnici. Ana jim pomaga pri vživljanju v like, a jim ne vsiljuje svojega mnenja. »Moja prva naloga je, da v mladih vzbudim samozavest, pustolovski duh in pogum, da se lahko podajo na pot igralskih in osebnostnih iskanj.«

»Občutja, ki jih doživlja tvoj lik, morajo izhajati iz tebe, če želiš, da so pristna. In to je včasih težko,« mi zaupa igralka Sara. Pripoveduje mi o občutkih na odru. Omeni tudi tremo. »Igranje je zelo adrenalinsko,« pravi. »Na odru si izpostavljen pred polno dvorano. Sicer jih ne vidiš, ker je svetloba reflektorjev močna, a premagati moraš svoje strahove in zadrege. Potem nase gledaš povsem drugače.« Dijaki pravijo, da najlepše pride na koncu. Aplavz v dvorani, ko s prijatelji stojijo na odru, je zvok, s katerim so zasvojeni. »Takrat je ves tvoj trud poplačan in lahko se le še ponosen nase prikloniš,« izjavi Polona. In mi priklon še zaigra.

Prispevek je nastal v okviru projekta Obrazi prihodnosti, seriji Dnevnikovih novinarskih delavnic, v katerih sodelujejo mladi novinarji s srednjih šol po vsej Sloveniji.