Krepko več kot 3000 ljudi je sinoči v Zagrebu videlo hokejski obračun Hrvaške in Slovenije. Toliko se jih v Ljubljani na najvišji klubski ravni v domačem okolju ne zbere niti v enem mesecu, ob čemer je treba poudariti, da je Slovenija članica elitne skupine A, Hrvaška pa nastopa šele v tretjem kakovostnem razredu. A tukaj je hokej pred leti ponovno oživel z vzponom Medveščaka, pri katerem je na začetku nosilno vlogo nosil Robert Kristan. Zagrebško občinstvo ga je tudi sinoči nagradilo s toplim aplavzom in mu kot nekoč zapelo nekaj poznanih verzov skupine Novi fosili.

Slovenija se na uvodu priprav na svetovno prvenstvo na Češkem ni predstavila okrnjena le na ledu, pač pa tudi ob igrišču. Nenavadno, da si hokejska zveza lahko privošči tako opazen zdrs, da se na mednarodnem prizorišču znajde brez selektorjevega pomočnika, vodje moštva, tiskovnega predstavnika... Očitno je to že del varčevalnega programa, ki so ga napovedovali pred nekaj tedni. Z močmi so nekoliko varčevali tudi slovenski hokejisti, ki bodo do češkega izziva še dvigovali formo. Sinoči so zmagali s 5:2 predvsem zaradi individualnega znanja, potem ko so ob številčni prednosti zadeli Kovačević, Leber in Rodman, v zadnji tretjini pa sta bila uspešna še Urbas in Bašič. V slovenski igri je bila opazna kakšna napaka preveč, a vendarle gre šele za začetek priprav, zato je v tem obdobju še dovoljena nekoliko bolj zadržana predstava.

»To je bil za nas dober trening. Hrvati nimajo slabega moštva. Ko sem videl njihovo postavo, sem bil malo presenečen, koliko naturaliziranih tujcev imajo. Fantje so to spoznali in tekmo vzeli resno,« je komentiral selektor Matjaž Kopitar, ki bo lahko kmalu računal na Jana Muršaka, ki je včeraj ostal praznih rokah v KHL. Njegov CSKA je v polfinalu kot prvi klub v zgodovini lige zapravil visoko prednost v zmagah s 3:0, kar bo v Moskvi zagotovo odmevalo. »To je Rusija. Zagotovo bo napeto,« je dodal Kopitar.