Ideja o organizaciji volilnega kongresa Evropske atletske zveze (EAA) je padla že leta 2012, ko je Slovenija podala uradno kandidaturo za organizacijo kongresa, na katerem se bodo ta teden na Brdu pri Kranju zgodile velike spremembe. Evropska atletika bo po 16 letih vladanja Hansjörga Wirza dobila novega prvega moža. Za Švicarjevo mesto se potegujejo Francoz Jean Gracia, Norvežan Svein Arne Hansen in Finec Antti Pihlakoski. Predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Gregor Benčina bo kandidiral za mesto v svetu EAA in bo eden od 22 kandidatov, od katerih jih bodo delegati izvolili 13.

Pogled na razpored volilne skupščine EAA, ki bo uradno trajala od jutri do nedelje na Bledu, kaže, da je AZS vložila veliko dela in energije. Najbolj sloviti imeni v Sloveniji bosta Britanec Sebastian Coe in Ukrajinec Sergej Bubka, ki se bosta letos udarila na volilnem kongresu Svetovne atletske organizacije (IAAF), kandidirala bosta za predsedniški stolček. Organizacijo vodi Senegalec Lamine Diack, ki na volitvah ne bo kandidiral, bo pa te dni prav tako v Sloveniji. Prihod Coeja in Bubke v Slovenijo kaže tudi na to, da bodočega prvega moža svetovne atletike močno zanima povezava z evropsko, ki bo v soboto ob 13. uri dobila novega predsednika.

Po zaslugi nekdanjega predsednika AZS Janeza Aljančiča je imela Slovenija svojega predstavnika v vrhu evropske atletika kar 16 let. »Dolgo sem bil prisoten na kongresih evropske atletike, zato lahko z gotovostjo rečem, da tako kvalitetno pripravljenega, kot ga bo gostil Bled, še ni bilo. Atletska zveza je s trdim delom naredila program, ki kaže smernice dela in razvoja prihodnosti. Lahko povem, da so tako nad predstavitvijo kot programom navdušeni vsi delegati. V Slovenijo bo prišlo več kot 60 najvišjih predstavnikov svojih držav, med katerimi bodo številni eminentneži. Slovenija je imela od nekdaj močno podporo evropske zveze. Verjamem, da bodo cenili delo in v Benčini prepoznali človeka, ki si zasluži mesto v svetu EAA. Po mojih informacijah ima Benčina veliko možnosti. Treba pa je vedeti, da so volitve tajne in nepredvidljive,« pravi Janez Aljančič.

Na AZS so Sebastiana Coeja in Sergeja Bubko močno vpeli v dogajanje. Obisk Coeja bo imel v sodelovanju z veleposlaništvom Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske širši gospodarski pomen, medtem ko bo Bubka bolj vpet v športno dogajanje. Oba bosta v petek sodelovala v veliki akciji osnovnošolskih tekov po vsej Sloveniji, na katerih naj bi teklo več kot 10.000 učencev. Bubka bo pozdravil aktivne šolarje v Radovljici, Coe pa v Kranju.

»Zavedam se, da se podajam v boj z uveljavljenimi atletskimi imeni. Sem realen, zato mi niti na misel ne pride, da bi napovedoval, da bom izvoljen v svet evropske zveze. Želim si, da bi delegati prepoznali delo, ki smo ga vložili v preteklosti in ga nameravamo v prihodnosti. Po drugi strani se zavedam, da imam izjemno priložnost, saj imam prednost domačega terena. V vsakem primeru bom sprejel izid glasovanja z dvignjeno glavo,« pravi Gregor Benčina. Predsednik AZS je dejal, da kot gostitelji uradno ne bodo podprli nobenega izmed treh kandidatov za predsednika. Pravi, da ima Pihlakoski najbolj svež pristop. Z morebitnim prihodom Hansena na oblast bi se v evropski atletiki zgodile najbolj drastične spremembe, saj bi bil lahko Norvežan na čelu le en mandat, potem pa bi ga ustavilo pravilo starostne omejitve 70 dopolnjenih let. Za Gracio Benčina pravi, da bi predstavljal osveženo kontinuiteto dosedanjega Wirzevega dela in da ima zelo veliko podporo tako velikih držav kot manjših v sredozemskem okolju. Ob koncu je Benčina dejal, da je posebej vesel, da bosta na dogodku sodelovala tako predsednik države Borut Pahor kot premier Miro Cerar, kar daje velikemu projektu poseben pomen.