Ljubljanske mlekarne, ki so od leta 2012 v večinski lasti francoske skupine Lactalis in zaposlujejo 543 ljudi, zaradi ohranjanja konkurenčnosti in prilagoditve spremembam po ukinitvi mlečnih kvot ukinjajo kočevski obrat. »Nadaljevanje proizvodnje poltrdih sirov v obratu Kočevje bi zahtevalo znatno investicijo v proizvodno tehnologijo, zato smo rešitev poiskali v sinergijah znotraj skupine Lactalis,« so zapisali v sporočilu za javnost. »Zaposlenim v obratu Kočevje, ki jih je 44, smo ponudili možnost, da se prijavijo na prosta delovna mesta v preostalih obratih Ljubljanskih mlekarn in skupine. Na voljo je 33 prostih delovnih mest, za katere bodo izvedeni običajni postopki izbire kandidatov. Zaposlenim, ki se ne bodo prijavili ali v postopku ne bodo izbrani, bomo odpovedali pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, zato jim bodo pripadle tudi vse pravice iz tega naslova,« pojasnjuje Renata Lovrak. Direktorica korporativnega komuniciranja pri Ljubljanskih mlekarnah ob tem ni odgovorila na vprašanje, v katerih krajih bi lahko tisti, ki bodo izgubili službo v Kočevju, delali. Po naših informacijah naj bi del zaposlenih lahko dobil službo v Ljubljani, nekaterim pa naj bi omenjali zaposlitev v Bjelovarju. Kočevski obrat je del Ljubljanskih mlekarn od leta 1972.

»Cilj družbe je rast, ki jo lahko dosegamo z osredotočenjem na izdelke z višjo dodano vrednostjo, s katerimi smo konkurenčni na trgu, kar pri poltrdih sirih ni mogoče,« še dodaja Lovrakova. Zato so investirali v ljubljanski obrat, kjer naj bi z moderno tehnologijo in velikimi zmogljivostmi proizvajali izdelke za članice skupine in trge zahodne Evrope, v izvedbi pa je tudi projekt za skandinavske države.

Dolgotrajno brezposelni

Zaprtje kočevskega obrata Ljubljanskih mlekarn je še eden v nizu propadlih podjetij na Kočevskem. Novembra lani je šel v stečaj Nolik, takrat je brez službe ostalo 163 ljudi. Konec marca je bilo na Kočevskem brez službe 1777 ljudi, kar je sicer nekaj manj kot januarja, ko je bilo na kočevskem uradu za delo registriranih 1841 brezposelnih. Skrb zbujajoč je tudi podatek, da jih je več kot 1100 dolgotrajno brezposelnih. »Med registriranimi brezposelnimi, prijavljenimi na UD Kočevje, je največ delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih, hotelih in drugih ustanovah, prodajalcev, tajnikov, natakarjev, upravljalcev lesnoobdelovalnih strojev, krojačev, šiviljcev, izdelovalcev usnjenih in krznenih oblačil, klobučarjev ipd.,« odgovarjajo na zavodu za zaposlovanje.