Še vedno je veliko špekulacij oziroma neuradnih informacij v zvezi s postopkom prodaje Pivovarne Laško, ki je pretekli trgovalni teden poskočila kar za pet odstotkov na 21,55 evra za delnico. Za rast delnice so zaslužne govorice, da naj bi nizozemski pivovar Heineken, ki sprva ni bil med dvema najboljšima ponudnikoma za pivovarno, poslal novo, izboljšano ponudbo brez dokapitalizacijske možnosti. Uprava in nadzorniki družbe na zadnji seji niso sprejeli še nobene odločitve glede prejetih ponudb. Večina ponudb naj bi se gibala okoli 24 evrov za delnico, kar še vedno predstavlja več kot 10-odstotni potencial rasti glede na tržno ceno na borzi. Past je v tem, da ostaja tudi možnost, da lastniki na koncu ne bodo prodali družbe. To bi močno negativno vplivalo na ceno delnic pivovarne, verjetno pa bi se slaba volja kratkoročno razširila tudi na druge privatizacijske zgodbe. Epilog zgodbe Laško lahko pričakujemo do 30. junija, ko se družbi izteče reprogramiranje, ki so ga potrdile banke upnice.

Še pred končnim razpletom pivovarske zgodbe pa lahko pričakujemo prodajo podjetja Žito, ki je v sklepni fazi. Za favorita kljub različnim govoricam še velja hrvaška Podravka. Poleg te ima možnosti tudi sklad PME Capital, ki sodi v konzorcij Zia Valda iz Litve. Cena za Žito naj bi bila od 60 do 65 milijonov evrov. Polovico kupnine bi dobil konzorcij, 51 odstotkov lastnikov NLB Skladi, SDH, Modra zavarovalnica in KD Skladi, preostanek drugi delničarji v prevzemni ponudbi. Če bi kupnina znašala 60 milijonov evrov, bi to pomenilo ceno 168 evrov za delnico, kar je približno toliko, kot je trenutna cena Žita na borzi.

Kolesje Ljubljanske borze še vedno poganjajo neuradne informacije in špekulacije o privatizaciji državnega premoženja. V prihodnjih tednih naj bi se končala prodaja Žita, po neuradnih informacijah se usklajujejo tudi zadnje podrobnosti za prodajo NKBM, po nekaj mesecih zamude in aferi Vebergate pa naj bi aprila zavezujoče ponudbe oddali tudi interesenti za nakup Telekoma. Očitno bo borzna pomlad še kako zanimiva.