Drobna okrogla semenca, debela le en milimeter, ki jih poznamo tudi pod imenom amarant, so eno najkompleksnejših živil. Polna so rudnin, beljakovin in lahko prebavljivega škroba, a ne vsebujejo glutena. Ščir je skrajno nezahtevna rastlina iz Južne Amerike, ki so jo gojili že Azteki. Zaradi visoke hranljive vrednosti in skromnih zahtev pri pridelovanju ga strokovnjaki povzdigujejo v rastlino tretjega tisočletja. Poleg semen so namreč uporabni tudi vsi ostali deli rastline – denimo liste si ponekod pripravljajo kot pri nas špinačo. Ščir pa pri nas nikakor ni nič novega, saj ga je že leta 1895 v slovensko-nemškem slovarju opisal Maks Pleteršnik. Pred kuhanjem ga lahko rahlo popražimo in skuhamo podobno kot riž. Ščir oziroma amarant ima prijeten, nenavadno sladek okus po lešnikih in oreščkih ter prijeten vonj. Z njegovo moko lahko obogatimo vsak kruh, običajno pri peki dodamo do 30 odstotkov ščirove moke. Tudi sicer lahko z moko iz amaranta nadomestimo del običajne moke. Jemo ga lahko v solatah, kašah in juhah, iz njega pripravimo testenine, pecivo… Uporablja se tudi v mešanicah s stročnicami in v drugi hrani, iz njega pa lahko pripravimo tudi pokovko, ki jo Mehičani zmešajo z medom, melaso, čokolado, rozinami in suhim sadjem ter oblikujejo v kocke, čemur pravijo alegria (veselje). Morda pa poskusite katerega od naslednjih receptov.

Enolončnica s ščirom

Potrebujemo 150 g ščirovih semen, 50g masla, 3 jedilne žlice olivnega olja, 5 dl zelenjavne juhe, 150 g korenja, 200 g pora, 50 g orehov, šopek peteršilja, 1 čajna žlička naribane limonine lupine, morsko sol in sveže mlet poper po okusu.

Semena rahlo opražimo na maslu in olju. Dodamo zelenjavno juho in na rahlem ognju kuhamo 45 minut. Medtem narežemo korenje in por, orehe nasekljamo na grobo, peteršilj pa na drobno. Narezano zelenjavo dodamo juhi in kuhamo še 10 minut. Dodamo naribano limonine lupino, sol in poper po okusu. Na koncu dodamo nasekljane orehe in peteršilj.

Ščirovi hrustljavci

Potrebujemo 18 dag ščirove moke, čajno žličko morske soli, 25g masla, eno veliko čebulo, kokosovo mast, vročo vodo.

Čebulo narežemo na drobne kocke in na maslu zdušimo, da ostekleni. Moko pomešamo s soljo, dodamo dušeno čebulo in vmešamo vročo vodo. Testo dajemo po žlicah v ponev z vročo mastjo in z obeh strani ocvremo tanke, zlatorjave in hrustljave krokete. Še vroče ponudimo denimo z jabolčnim kompotom.

Kolerabna juha s ščirom

Potrebujemo 1,5 dl semenk ščira, 1 kolerabico z listi vred, 1 strok česna, 1l vode, 1 žlico zdrobljene suhe jušne zelenjave, peteršilj, olivno olje, morsko sol, po želji sladko smetano.

Ščir rahlo prepražimo na olivnem olju in dodamo na koščke narezano kolerabico. Dodamo sesekljan strok česna in zalijemo z vodo. Dodamo jušno zelenjavo in kuhamo do vrenja. Zmanjšamo ogenj in kuhamo še 30 minut. Začinimo s sesekljanimi zelišči. Juho pretlačimo z ročnim sekljalnikom in po želji obogatimo s sladko smetano.

Ščirova juha za aprilske dni

Potrebujemo 150 g namočene ali malo nakaljene čičerke, 100 g ščira, por, 4 korenčke, 100 g gob šitak, ingverjev gomolj, peteršilj, lovorjev list, morsko sol, kokosovo mast.

Čez noč namočeno čičerko kuhamo približno 45 minut. Zelenjavo očistimo, korenje na grobo naribamo, por narežemo na tanke kolobarje. Namesto korenja lahko uporabimo tudi zimsko bučo. Na maščobi na kratko popražimo na kolobarje narezane gobe, jih odstranimo iz ponve in popražimo por in korenje. Zalijemo z juho, v kateri se je kuhala čičerka, dodamo ščir in gobe. Kuhamo okoli 15 minut, proti koncu kuhanja juho solimo, ko je kuhana, vanjo naribamo še svež ingver in dodamo nasekljan peteršilj.

Ščirovi polpeti

1 skodelica ščira, 2 skodelici vode, olivno olje, pol čebule, 3 stroke česna, 2 žlički karija v prahu, limonovo lupinico, 1 žličko limonovega soka, morsko sol, sveže zmlet poper po okusu, 1 jajce, 2 skodelici drobtin, 1 skodelico parmezana, pol skodelice peteršilja, olje za cvrtje.

Vodo zavremo in vanjo vsujemo opran ščir. Počasi naj vre približno 15 minut. Medtem v ponev vlijemo malo olivnega olja in dodamo polovici na drobno nasekljane čebule, malo podušimo in dodamo strte stroke česna. Ko je čebula popražena, dodamo kari in limonovo lupino ter limonov sok ter odstavimo in primešamo kuhanemu ščiru. Ko se zmes ohladi, dodamo surovo jajce in dobro premešamo. V skledi zmešamo drobtine, parmezan in peteršilj. Iz ščirove zmesi oblikujemo kroglice in jih obilno povaljamo v drobtinah ter ocvremo v vročem olju.