V Ljubljani je bilo mogoče med velikonočnimi prazniki videti vrhunsko gimnastiko. Da je bila konkurenca v enajsti izvedbi svetovnega pokala v Sloveniji najmočnejša doslej, je bilo mogoče videti že po slovenskih uvrstitvah. Le Teja Belak na preskoku se je v Stožicah uvrstila na zmagovalni oder (bila je druga), vseh drugih šest slovenskih finalnih uvrstitev pa se je končalo pod njim (Tjaša Kysselef je bila peta na preskoku, Sašo Bertoncelj na konju z ročaji in Rok Klavora na parterju sta bila šesta, Saša Golob je zasedla sedmo mesto na parterju, Teja Belak na bradlji in Peter Lampret na krogih pa sta bila osma).

V ozadju svetovnega pokala se je odvijala še vsaj ena zanimiva zgodba. V Stožicah je bilo mogoče videti znane obraze svetovne gimnastike, ki so se na povabilo gimnastične zveze mudili v Sloveniji. Stroški za njih naj ne bi bili pretirani, saj je GZS po izjavah vodilnih plačala le spanje in hrano, medtem ko so si morali stroške prevoza kriti sami.

»Vedno iščemo ravnotežje med vplivom, ki ga ima gimnastična zveza v mednarodnih organizacijah, in med športnimi rezultati. Slednji so za nas najpomembnejši. Dobro veste, koliko je slovenska gimnastika v preteklosti vložila truda, da bi vplivala na spremembo olimpijskih kvalifikacij. Pri tem nikoli nismo bili uspešni. A se trudimo še naprej, da bodo olimpijske kvalifikacije pravičnejše do specialistov na posameznih orodjih. Vplivnim gostom, ki so bili minuli konec tedna v Ljubljani, smo želeli pokazati, iz kakšnega okolja izhajamo. Da bi začutili, koliko nam pomeni gimnastika, da bi začutili našo težavo pri sistemu uvrščanja na olimpijske igre. Predsednika tehničnega komiteja FIG pri moški in ženski strani sta osebi, ki o marsičem odločata. Predsednika ameriške zveze smo povabili, ker ima slovenske korenine, hkrati pa še nikoli ni bil v Sloveniji. Predstavlja ogromno gimnastično nacijo, zato ima njegovo mnenje težo,« je pojasnjeval Ivan Levak, predsednik Gimnastične zveze Slovenije.

»Stroški svetovnega pokala v Stožicah so višji, kot bi bili, če bi se svetovni pokal odvijal v Tivoliju. Hkrati niso takšni, da bi nas odvrnili od organizacije tekme. Mislim, da bomo kljub vsemu v okviru projekta svetovnega pokala poslovali pozitivno. Stožice tudi v prostorskem smislu presegajo naše zahteve in potrebe za ceno svetovnega pokala. Bili smo v nevarnosti, da nam bo FIG zaračunala kazen, ker smo v zadnjem trenutku spremenili prizorišče. Izvlekli smo se tako, da smo se izgovorili, da se selimo na večje prizorišče, ker je prijavljenih več tekmovalcev. Zavedamo se, da je šlo za prozorno izvijanje, FIG pa je brez izročene kazni dokazala, da simpatizira z nami,« je dejal Ivan Levak.

Prvi mož GZS nam je v nadaljevanju razkril velik projekt slovenske gimnastične zveze, za katerim se skriva marsikateri odgovor, zakaj je bila zveza pripravljena za dražjo selitev v Stožice. Ugled slovenske gimnastike je v zadnjem času še pomembnejši, ker bo Edi Kolar prihodnje leto na Japonskem znova kandidiral za mesto v izvršnem odboru FIG. Prvi poskus se mu je ponesrečil. Kolarjeva preteklost kaže, da mu delni porazi v boju za vplivne funkcije nikoli niso rezali kril, temveč je po njih postal še odločnejši. Po nekaj ponesrečenih poskusih za mesto direktorja direktorata za šport na pristojnem ministrstvu mu je pred leti vendarle uspelo zavzeti eno najvplivnejših športno-političnih funkcij v državi. Pred kratkim ji je obrnil hrbet ter se s prihodom Bogdana Gabrovca na mesto predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije usedel na mesto generalnega sekretarja OKS. Nobenega dvoma ni, da bo Kolar za vidno mesto znotraj FIG kandidiral še odločneje, kot nekdanji generalni sekretar GZS pa ima maksimalno podporo panožne zveze, ki jo vodi njegov ožji sorodnik Ivan Levak.

Koliko višji znesek je morala plačati GZS za najem Stožic v primerjavi s Tivolijem, nam direktor zveze Jernej Salecl ni zaupal. »Mislim, da ta podatek ni bistven. Za nas je najpomembnejše, da je tekma potekala na visokem nivoju. Proračun svetovnega pokala je najvišji doslej in znaša slabih 200.000 evrov. Na podlagi izračunov preteklih desetih izvedb smo prišli do zaključka, da smo imeli v povprečju med petimi in desetimi odstotki profita. Verjamem, da bi se dalo svetovni pokal v gimnastiki dvigniti še na višji nivo. Po informacijah, ki jih imam, so oglaševalci letos zakupili veliko oglasnega prostora med televizijskimi prenosi, kar je za nas dober podatek,« je povedal Salecl. »Vsekakor imamo s svetovnim pokalom ekonomski interes, a bi vseeno pred njega postavil drugo našo prioriteto. Ta je, da je za slovenske telovadce zelo pomembno, da imajo možnost tekmovati pred domačimi gledalci,« je zaključil direktor GZS.

Kako zelo pomemben je za slovenske telovadce nastop pred domačimi gledalci, je potrdil telovadec Sašo Bertoncelj. »Lepo je razveseliti otroke, s katerim treniram, da me lahko vidijo od blizu. Verjamem, da je bila letos konkurenca najmočnejša doslej tudi zato, ker smo dober glas ves čas širili iz naših ust. Nekaj je pripomogel tudi termin, saj je pred vrati nastop na evropskem prvenstvu. Poleg tega se bliža svetovno prvenstvo, ki bo hkrati kvalifikacija za olimpijske igre. Kar zadeva kakovost tekme svetovnega pokala v Sloveniji, bi rekel, da smo nekje na zlati sredini. V preteklosti nas je vse motilo, da nismo imeli ogrevalne dvorane. Vsako leto smo boljši in verjamem, da lahko postanemo še precej boljši,« je dejal Bertoncelj.