Zelo nespretno so se pri Hokejski zvezi Slovenije (HZS) lotili javne predstavitve članske reprezentance ob začetku uradnih priprav na svetovno prvenstvo skupine A, ki bo prihodnji mesec kot vrhunec sezone potekalo na Češkem. Protokol ob tovrstnih dogodkih bi moral biti po zgledu urejenih športnih okolij določen do zadnje podrobnosti, tako pa so številne novinarje napotili kar na ozek prehod med garderobo in ledeno ploskvijo jeseniške dvorane Podmežakla. Za sedmouvrščeno reprezentanco z zadnjih olimpijskih iger je bil prizor neugleden, hokejski zvezi pa je lahko nerodno, da zraven ni bilo niti predstavnika za odnose z javnostmi.

Selektor Matjaž Kopitar je na prvi zbor povabil dvaindvajset hokejistov, od katerih vsi ne bodo videli češkega izziva. Reprezentančni tabor bodo sproti polnili legionarji, ki v tujini igrajo odločilne tekme. Jan Muršak je v igri za vstop v finale ruske lige, Luka Gračnar v Salzburgu ravno danes začenja boj za avstrijsko krono, Andrej Tavželj se še vedno mudi v Neftekamsku v Rusiji, medtem pa je iz češkega prvenstva sinoči izpadel Robert Sabolič, Boštjan Goličič pa je že v nedeljo slavil naslov francoskega prvaka proti vsaj trem kandidatom za vpoklic v člansko vrsto – Andreju Hočevarju, Anžetu Kuraltu in Kenu Ograjenšku. Ali bo v primeru neuvrstitve v končnico NHL prišel tudi prvi zvezdnik Anže Kopitar, njegov oče ni podal neposrednega odgovora. »Z Anžetom sva govorila o tej temi. Zdi se mi, da je Los Angeles psihično dovolj močen, zato ne bi bil presenečen ob njihovem napredovanju v izločilne boje. Morate pa vedeti, da je Anže precej utrujen, pestile so ga nekatere poškodbe, zdaj se je znašel še v očetovski vlogi...« je razpredal Matjaž Kopitar, v hokejskih krogih pa se že pojavljajo pomisleki, ali bi hokejska zveza sploh lahko krila vse stroške prihoda edinega Slovenca v NHL.

Selektor je že večkrat dejal, da v reprezentanci ni prostora za hokejiste brez urejenega klubskega statusa, zato nekoliko preseneča vpoklic Mihe Verliča, za katerim je povsem ponesrečena zima v Gradcu. »Ni pa imel težav le Miha, ampak tudi Tomaž Razingar in Marcel Rodman, vendar sta omenjena že izkušenejša. Miha bo dobil priložnost na pripravljalnih tekmah,« pravi Kopitar. Na njegovem seznamu izstopa Tadej Čimžar iz kranjskega Triglava, ki je v reprezentanci kot edini predstavnik iz lige INL. Čimžar vzbuja pozornost predvsem zaradi sorodstvenih vezi s selektorjem mladinske reprezentance Gorazdom Drinovcem in družino Kopitar, kar bi lahko bilo moteče. Glede na statistiko v zadnji sezoni INL je Čimžarja prehitelo vsaj pet hokejistov iz njegove generacije. Med drugim najbolj očitno Črt Snoj iz Slavije in z nekaj izkušnjami v EBEL tudi Aljaž Ogrizek iz Celja, vendar ju je selektor spregledal. »Vsem bi lagal, če bi rekel, da na Čimžarja zagotovo računam na Češkem. Dokler ne bomo v popolni postavi, bo treniral z nami. Je mlad in perspektiven, zato ne vidim razloga, zakaj ga ne bi vpoklical,« je pristavil Kopitar.

Kot smo že pisali, bo hokejska zveza za priprave članske vrste na šampionat v Ostravi vzela posojilo, kar med drugim kaže na njene očitne likvidnostne težave. Selektor se s tem ne obremenjuje in pravi, da je že ob ustoličenju decembra 2010 naznanil, da prevzema odgovornost zgolj za dogodke znotraj garderobe in na ledu. A finančne zagate zveze se selektorja vendarle dotikajo tudi neposredno, saj mesečnega plačila za opravljeno delo ne prejema več redno. »Vem, toda kaj naj naredim? Za zdaj še vedno z veseljem treniram to reprezentanco.« Bi bil v primeru nadaljnjega zamujanja z izplačili lahko ogrožen njegov položaj? Bo delal zastonj? »Ne vem, bomo videli. Če ne bo šlo, bodo pa drugega pripeljali. Nekaj bo že. Bomo videli.«

Ob tem je nenavadno, da je hokejska zveza še prejšnji teden očitno manipulirala s trditvijo, da so »obveznosti do trenerjev regulirane«. Ne gre niti pozabiti, da je predsednik zveze Matjaž Rakovec s Kopitarjem šele pred nekaj meseci podpisal novo pogodbo z višjim zneskom kot prej, zdaj pa teh obveznosti ne more redno izplačevati. Obenem je treba spomniti, da selektor članske reprezentance sploh ni edini sodelavec hokejske zveze, ki mu zamujajo mesečne plače. Kopitarja smo ob robu dogajanja vprašali tudi o morebitni zamenjavi v vrhu hokejske zveze, ki jo opozicija načrtuje po končanem prvenstvu. Bi bil Kopitar pripravljen sodelovati z novim vodstvom? »Imam veljavno pogodbo, o nadaljnjem sodelovanju pa bi morala razmišljati druga stran.«

Dodajmo, da bo Slovenija drevi začela sklop šestih pripravljalnih tekem v aprilu. Prvi nasprotnik bo Hrvaška, ki bo čez teden dni na Nizozemskem naskakovala uvrstitev v divizijo I. »Upam, da bomo videli kaj dobrega,« pred gostovanjem v Zagrebu pravi selektor. Hrvati bodo igrali z nekaterimi hokejisti Medveščaka, za katerega vse bolj pravijo, da bo izstopil iz KHL in se priključil regijskemu tekmovanju v EBEL.