Upravičili ste naziv Dolenjska puščica in prav tako vlogo prvega favorita.

Vesel sem , da mi je uspelo. A ne zaradi tega, ker bi upravičil vlogo. In vzdevek (smeh). S tem se sploh nisem obremenjeval. Vesel sem, da mi je uspelo pred domačimi navijači, na domačih cestah, na dirki domačega sponzorja. Prav to, da zmagam doma, mi je dajalo med dirko dodatno dozo adrenalina. Zmagati na taki dirki je nekaj posebnega. Ta zmaga ima vsaj dvakratno vrednost.

Zaključek ste opravili suvereno.

Nisem bil sam. Fantje iz ekipe so naredili pomembno delo. Skupaj smo vse naredili tako, kot je bilo treba in kot smo se dogovorili pred dirko. Razplet smo imeli pod kontrolo, čeprav smo bili brez obolelega Klemena Štimulaka in zato le s sedmimi kolesarji.

Zdi se, da vam je še najbolj trda predla v zaključku, ko je slaba dva kilometra pred ciljem napadel Matej Mugerli (državni prvak je po odpovedi ekipe Baku, za katero vozi, nastopil v dresu reprezentance kot tudi Jani Brajkovič, op. p.)?

Ja, to je bil eden bolj napetih in kritičnih trenutkov na dirki. Seveda poleg borbe za pozicije, pretepanja, prerivanja in vsega, kar spada v zaključek. Matejev napad je bil resen, silovit in za trenutek se je zdelo, da ga ne bomo več ujeli, saj je bila prednost videti kar velika. A take samostojne akcije proti skupini so običajno kratkega daha, skupina je mnogo hitrejša. V takih akcijah mora biti kolesar zverina, da mu uspe. Ne samo mi, do zadnjega ključnega dela mi je pomagal David Per, tudi druge ekipe so še imele sprinterske pomočnike v rezervi, kar sem v zaključku izkoristil. Ko zdaj razmišljam o tem, sem dobro vedel, kaj moram narediti, in potem tudi to naredil. Vedel sem, da moram na zadnji odsek kock na trgu pripeljati z največjo možno hitrostjo, in to mi je uspelo.

To je vaša četrta zmaga v sezoni. Po številu zmag ste med deseterico najbolj učinkovitih na lestvici UCI, kjer so zraven tudi Alexander Kristoff, Alejandro Valverde, Richie Porte, Mark Cavendish.

Ah, med ta imena se ne prištevam. Se ne enačim z njimi. Moje zmage so drugega nivoja. Je pa vedno težko zmagati, kar lestvica nemara tudi kaže. Če štirikrat uspe, je to le neki pokazatelj.

Na uradni lestvici evropske serije (Europa Tour), torej na dirkah zunaj programa svetovne serije (World Tour), ste trenutno uvrščeni na visoko peto mesto.

Tudi ta lestvica odraža le delno primerjavo. Lestvica evropske serije nima take vrednosti, kot jo je zaradi pravil UCI imela še pred leti. Je pa priložnost več, da nas kolesarje in ekipo Adria Mobil, ki v svetu že ima ime, opazijo tudi drugi mediji, kolesarski navdušenci in organizatorji drugih dirk. Vse je dobra popotnica. Meni je od vsega še najbolj pomembno, da zmagam na čim več dirkah. To prinaša največje veselje in zadovoljstvo.

V tem mesecu vas čaka tudi dirka po Hrvaški, ki bo zaradi televizijskega prenosa na Eurosportu (Hrvati bodo v dirko vložili skoraj dva milijona evrov) še posebej zanimiva zaradi nastopa močnejših ekip?

Na vsako dirko grem enako motiviran in poskušam zmagati. Bo pa Hrvaška zanimiva, ker pride več močnejših ekip. Morda se zdi čudno, a sploh nimam posebnih pričakovanj. Poskušal bom narediti največ. Če ne bo uspelo, pa se bom glede na napake in pomanjkljivosti pripravil na naslednji dan. Obremenitve s pričakovanji lahko prinesejo več škode kot koristi.