Časovna stiska za gradnjo kampusa

Potem ko so sprva načrtovali gradnjo kampusa in študentskega stolpiča ob Kornu v Novi Gorici in pozneje dali predlog za gradnjo nasproti Perle v središču mesta, iz vsega tega ni bilo nič. Vodstvo univerze se je zatem lani ogrelo za ponujeni prostor v Vipavi, kjer je župan obljubljal ureditev vseh potrebnih dokumentov do jeseni 2014. Pa se je zataknilo zaradi poplavnega območja. Univerza je podaljšala iskanje ponudb oziroma dopolnitev že poslanih do konca marca letos. Že lani je bil rektor Danilo Zavrtanik zaskrbljen, opozarjal je na časovno stisko in niti pomišljati ni hotel, kaj bo, če problema lokacije ne bodo rešili do 31. marca letos.

Univerza Nova Gorica ima sicer neprimerne prostore v Rožni dolini pri Novi Gorici, gostuje pa še na štirih drugih lokacijah. V Gorici, Benetkah, Ajdovščini in Vipavi. Kot pravi vipavski župan Ivan Princes, si občina želi kampus. »Navsezadnje smo na univerzo prenesli obnovljeni dvorec Lanthieri. Žal je zemljišče, ki ga ponujamo, na poplavnem območju. Upam, da nam bo uspelo spremeniti namembnost kmetijskega zemljišča in stopnjo poplavne ogroženosti,« je dodal Princes. Občina je zemljišče univerzi ponudila za 1,3 milijona evrov, odplačati pa bi ji ga morali v dveh letih.

Elaborat pripravljen tik pred zdajci

Napovedi župana Princesa se bodo, kot kaže, uresničile. Inštitut za vode iz Ljubljane naj bi pravočasno pripravil elaborat, ki naj bi dokazal, da je mogoče graditi na ponujenem zemljišču, seveda z določenimi ukrepi. »Še vedno resno razmišljamo, da dobimo univerzo. Za elaborat smo namenili 35.000 evrov, ker pa bodo ukrepi za ureditev zemljišča nekaj stali, bomo univerzi ponudili cenejše osem hektarjev veliko zemljišče. Za kvadratni meter z ukrepi vred bi prišli na 25 evrov,« dodaja Princes.

Kakšna je ponudba Novogoričanov, bo znano danes. Šlo naj bi za manjše območje, kot so ga ponujali v preteklih letih, pravijo na Univerzi Nova Gorica. Takrat je za kampus idejne načrte pripravil arhitekt Boris Podrecca. Novogoriški župan Matej Arčon pa še vedno upa, da bo Nova Gorica ostala univerzitetno mesto. Pred časom je izjavil: »Kampusa v Vipavi po mojem ne bo!«