Po štirih letih in pol, odkar smo v Dnevniku začeli razkrivati sporne posle Hypa, je bil včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojen Jože Anderlič, lastnik Kranjske investicijske družbe (KID). Ta je na zatožno klop sedel skupaj z Andrejem Oblakom, nekdanjim direktorjem Hypo Alpe Adria Consultants. Specializirano državno tožilstvo jima je očitalo zlorabo položaja in pravic pri prodaji in nakupu projektnega podjetja Hypo Upro. Na predobravnavnem naroku na začetku marca niti Anderlič niti Oblak nista priznala krivde.

Toda zdaj si je Anderlič premislil in se s tožilstvom dogovoril o priznanju krivde. Na podlagi sklenjenega dogovora ga je sodnica Lea Habjanič obsodila na pogojno kazen leto in pol zapora s preizkusno dobo treh let. Hkrati bo moral Anderlič vrniti 800.000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi, po 100.000 evrov pa nakazati Rdečemu križu in Karitasu. Razen tega, da priznanje Anderličeve krivde nakazuje na to, da je tožilcu Stanislavu Pintarju v obsežni mednarodni preiskavi afere Hypo uspelo zbrati dovolj trdnih dokazov, obenem pomeni, da je za nadaljevanje sojenja proti Oblaku tožilec pridobil pomemben adut. Pintar bo namreč Anderliča lahko poklical na prostor za priče. Oblakova obramba sicer temelji na argumentu, da so vse odločitve v zadevi Hypo sprejemali v Celovcu. Ker njegova odvetnica Katarina Prebil še ni predstavila vseh dokaznih predlogov in zahtev za izločitev dokazov, se glavna obravnava proti Oblaku še ni začela.

Posel, zaradi katerega je tožilstvo obtožilo Oblaka in Anderliča, se je odvil na podoben način kot številni drugi Hypovi posli, ki jih preiskujeta policija in tožilstvo. V konkretnem poslu je najprej Hypo Alpe Adria Consultants leta 2004 za 14.000 evrov prodal svoje podjetje Hypo Upro liechtensteinski družbi Ramua AG, v kateri naj bi bil ekonomski upravičenec Miro Oblak, oče Andreja Oblaka. Ramua je nato postala lastnica 21.000 kvadratnih metrov velikega Hypovega zemljišča v Dravljah, za katero se je zanimal Hofer. V začetku leta 2006 je družba Modro polje, v kateri je bil poleg Anderliča lastnik tudi Hofer, od Ramue odkupila delež v podjetju Hypo Upro, in sicer za 1,94 milijona evrov. Velika večina tega denarja je bila po naših informacijah najprej nakazana na račun dveh podjetij z Britanskih Deviških otokov. V naslednji fazi je 800.000 evrov končalo na Anderličevemu računu v Liechtensteinu, 686.000 evrov pa na računu luksemburške družbe Montparin. Po ugotovitvah tožilstva naj bi bil njen ekonomski lastnik nekdanji predsednik uprave Hypo Bank Božidar Špan, kar je njegov odvetnik zanikal.