Kako ste se znašli spet v domovini?

Najbolj sem vesel, da je z menoj prišla tudi žena in da sem blizu celotne družine, kar mi je manjkalo v zadnjih letih. V preteklosti sem bil veliko od doma, ali od družine ali od žene. Zdaj smo vsi več skupaj na Ravnah na Koroškem. Zaradi tega se lažje osredotočim na trening.

Kako je žena sprejela selitev? Ravne na Koroškem so vendar precej drugačno okolje kot Sausalito pri San Franciscu.

Ja, res je, a tudi žena si je želela spremembe. Zagotovo ji ni lahko. Po prvem mesecu je priznala, da je težje, kot je pričakovala. Še vedno pogreša Kalifornijo. Ampak gre za normalen pojav. Čez nekaj časa bo lažje. Na začetku ji je bilo težko predvsem zato, ker sem takoj po selitvi odšel na višinske priprave in je bila sama. A gre že na boljše, saj je vreme toplejše in lahko sadi na vrtu.

Kaj se je zgodilo z vašim domovanjem v Ameriki?

Hiša je v lasti ženinih staršev, zato oni skrbijo zanjo. Kaj bodo storili, ne vem. Življenje v Ameriki sva trenutno postavila na stran. Ali bova šla še kdaj nazaj, bova spet videla po koncu olimpijskih iger v Riu.

Kako poteka delovni dan v Sloveniji?

Veliko bolj naporno je kot v Ameriki, saj imam več treningov. Na Ravnah imam vsak dan dva treninga, razen v sredo, ko sem popoldan prost. V Ameriki je bil urnik manj natrpan. V Sloveniji več plavam in več časa preživim v fitnesu. Upam, da je to prava pot. Veliko bo jasno poleti na svetovnem prvenstvu v Kazanu. Kako smo delali na pripravah v Sierri Nevadi, pa bo jasno že tukaj v Eindhovnu.

Kako je doma s pogoji dela?

Pogoji na Ravnah so idealni. Pot od doma do bazena je tukaj krajša, saj sem v San Franciscu potreboval tudi po 45 minut v eno smer. Zraven bazena imam še fitnes, bazen pa je olimpijski, kar je ogromna prednost.

Več časa preživite tudi s trenerjem Matijo Medveškom. Sta že kaj naveličana drug drugega?

Ne še. (Smeh.) Te težave ponavadi pridejo poleti. Za zdaj je še vse v redu in nimam pripomb.

Kako ste bili zadovoljni s pripravami v Španiji?

Pred dvema letoma sem šel prvič na priprave v Španijo, ko nisem želel pretiravati z napornimi treningi. Enak načrt smo imeli tudi letos, predvsem pri treningu sprintov. V vodi sem ohranil enako količino treningov. Preplaval sem približno 170 kilometrov v treh tednih. Povečali smo količino suhe vadbe in dela v fitnesu. Vsak dan sem imel dva suha treninga in štirikrat na teden še delo v fitnesu. To je največja sprememba, saj sem moral pridobiti fizično moč.

Spremeniti želite tudi tehniko. Za kako velike posege gre?

To so manjše spremembe. Predvsem pri legi telesa in položaju glave v vodi, zraven pa moram še hitreje iztegovati roke. Čeprav niso velike spremembe, lahko prinesejo dodaten centimeter na zavesljaj, kar je ogromno na stometrski razdalji, ko imam približno štirideset zavesljajev.

V Eindhovnu boste opravili določena testiranja. Kakšna?

Ravno zdaj grem prvič na testiranja, zato ne vem povsem natančno, kako bo. Vem, da me bodo merili, kako startam, kako plavam pod vodo in kakšen imam obrat.

Plavalni center v Eindhovnu je sicer precej znan?

Ja. Tu imajo posebno ekipo, ki se ukvarja z videoanalizami. Bili so tudi že v Sloveniji, ko so predavali o svojem delu. Rad bi preizkusil njihovo znanje. V mojih disciplinah na 50 in 100 prsno so ti elementi – skok, podvodno plavanje in obrat – zelo pomembni. Dobro bi bilo, če bi jih lahko popravil.

Spremljate kaj konkurenco?

Vem, da je tukaj v Eindhovnu tudi Cameron van der Burgh, ki je olimpijski prvak, kar bo dober izziv zame. Rad bi se osredotočil nase, da bi plaval čim bližje minuti, kar je za to obdobje priprav izreden čas. Ne vem pa, v kakšni formi sem natančno. Vsak med nami dela tisto, kar misli, da je najboljše.

Med pogovorom se zdi, da ste malce zadihani.

Res? Ja, ravno hodim od hotela proti bazenu in je dolga pot. Kar nekaj kilometrov moram prehoditi. Če bi bilo malce dlje, bi se verjetno vozili.

V kakšni pripravljenosti ste trenutno?

Po višinskih pripravah sem imel krizo. Težko je bilo, saj se je moralo telo privaditi na nižjo nadmorsko višino. Počasi se vračam v formo, kar lahko traja do deset tednov. Cilj je, da bom letos v utrujenem stanju plaval najhitreje v karieri. Ko se potem enkrat spočiješ, je veliko lažje priti do vrhunskih rezultatov.