Policija je ubrala čisto nova, rekli bi evropsko sodobna pota delovanja, ki se manj zanašajo na prisilo, aretacije in tepežkanje z gumijevkami, bolj pa na apeliranje na zdrav razum, strpnost, razumevanje, državljansko držo in pozitiven odnos do zakonskih omejitev. Ministrstvo za notranje zadeve se je na državljane Srbije obrnilo s prijaznim dopisom, v katerem jih naproša, naj nikar ne mečejo doma shranjenih bomb in drugih eksplozivnih naprav v zabojnike in koše za smeti na ulicah. V okviru akcije Ohranimo našo deželo čisto in neeksplozivno je policija namesto vdiranja v stanovanja, kleti, garaže in podstrešja, kamor ljudje po nemarnem odlagajo orožje in bombe, sklenila igrati na karto gesla »policija in ljudstvo smo skupaj za čisto«.

Res je šlampasto in nevarno, če ljudje onesnažujejo svoj življenjski okoliš z napravami, ki lahko počijo in uničijo zabojnike, ki so družbena, naša(!), last, in povzročijo preplah ali pa zvočno onesnaženje Srbije, da ne govorimo o tem, da tako odvržene bombe lahko poškodujejo Rome in pripadnike socialnega dna, ki se preživljajo s stikanjem po zabojnikih. A to ni vse. Da bi ljudem pomagala znebiti se bomb, policija prosi državljane, naj sporočijo, kam naj jih pride iskat, in bodo, tako kot komunala kosovni odpad, sami zastonj odpeljali bombe, puške, ročne minomete, protitankovske in protipehotne mine, ki ležijo v omarah, pod posteljami in med neuporabnimi poročnimi darili. Sploh ne bodo spraševali, od kod jim hišni arzenal, ki bi jim ga zavidali na sedežu Nata, in ali so ga kdaj uporabljali v domoljubne ali samoobrambne namene.

Pa mi pokažite policijo na svetu, ki je tako prijazna do davkoplačevalcev. Manjka samo še podobno prijazen javni dopis ministrstva za notranje zadeve, s katerim naprošajo državljane, naj nikar, za božjo voljo, ne parkirajo svojih tankov, havbic in oklepnih transporterjev na parkirnih prostorih, rezerviranih za invalide, in naj ne puščajo avtomatskih pušk, pištol in nožev na otroških igriščih, pri vhodih v šole in vrtce ter otroške bolnišnice.

Bo pa to težek boj policije z ljudstvom pri večjem ozaveščanju glede skrbi za okolje. Ljudje so trmasti, neuki in hudobni. Ni se še posušilo črnilo na prijaznem policijskem pozivu, že se je vsul plaz ljudske jeze. Neka gospa je sporočila ministru, naj raje lovi lopove, ne pa da se ukvarja s smetmi, če že, pa naj raje zagotovi zabojnike za ločene odpadke – za bombe, za puške in za mitraljeze, da jih bo potem lažje reciklirati. Drugi se je pridušal, da tudi ta srbska vlada klečeplazi pred Brusljem, kajti samo tam se lahko spomnijo direktive, ki bo Srbom ukazovala, kam naj odlagajo svoje bombe. Tretji je ministru očital, da danes Srbom ukazuje, kam naj mečejo bombe, jutri bo ukazoval, na koga naj streljajo. Na koncu bodo hoteli, da imajo radi Šiptarje.