»Grenek priokus je, saj bi lahko vozil tudi tako imenitno klasiko, kot je Flandrija. A kaj hočemo, je, kar je. Dirkam pač drugje. Takšno je življenje. Zadovoljen sem v Adrii Mobilu. Nič mi ne manjka,« je novomeški kolesar Marko Kump razmišljal o dveh svetovih obročnikov. Je eden tistih, ki bi glede na potencial v nedeljo lahko doživljal vzdušje pred 800.000-glavo množico na 99. izvedbi dirke Po Flandriji. Tako kot Borut Božič, Luka Pibernik in Kristijan Koren. Tako bi poleg dveh izvedb Pariz–Roubaix izkusil še drugo zgodovinsko klasiko. Namesto tega bo v vlogi prvega favorita na VN Adria Mobil, mednarodni dirki v domačem Novem mestu, kjer bo v nedeljo ob isti uri na startu 180 kolesarjev iz 24 ekip iz 19 držav.

Da ima potencial za Flandrijo, je nesporno dokazal. Pred petimi leti je slavil na mali Flandriji. Na dirki Pokala narodov UCI med mlajšimi člani je dobil etapo na Tour de l'Avenir v Franciji in končal kot šesti med mlajšimi člani na svetovnem prvenstvu. Dobil je priložnost v elitnih ekipah, a kruh profesionalca v teh ekipah je bil pretrd. Vrnil se je domov, da bi zmagoval. Sloves vzdevka Dolenjska puščica želi potrditi v nedeljo.

Pri 26 letih in osmih sezonah je že okusil vse plati krutosti profesionalca. Leta 2011 v italijanski ekipi Geox (Sastre Menčov), v sezonah 2013–2014 pa v Saxo Bank/Tinkoff. »Veliko sem izkusil. Geox je bil zame super ekipa. Nobenega pritiska ni bilo čutiti. V ekipi ni bilo velikih zvezdnikov, spoštljiv odnos do mladih in neizkušenih. Če si naredil odmevnejši rezultat, si bil pohvaljen in imel podporo. Še bi vozil v taki ekipi. Tudi prvo leto v ekipi Saxo pri šefu Riisu je bilo prijetno. Vse se je spremenilo ob prihodu novega lastnika Olega Tinkova,« opiše zakulisje delovanja ekip.

Novomeščan je prava oseba, da bolj pojasni zadnje dogodke pred dnevi, ko je Tinkov odpustil glavnega menedžerja ekipe Bjarna Riisa. »Ko je prišel Tinkov, se je vzdušje v ekipi postopoma začelo spreminjati. Začeli so se pritiski. Letos je verjetno še huje kot lani. Dogajanje spremljam le iz medijev, toda zame je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo kaj takega zgodilo. Tinkov je pač tatip človeka, ki je moteč za delovanje ekipe. V določenih točkah ima pravilno mnenje, vsaj glede organizacije kolesarstva in posla. Glede pristopa pa je brez dlake na jeziku. Le kakšen smisel ima, da kolesarja, ki ne dosega želenih rezultatov in je psihično že tako na tleh, dodatno potolče. To vpliva na vso ekipo,« razlaga Kump.

»Kolesarstvo je ekipni šport in če ni sožitja, je tudi uspehov vse manj. Pri njem so bili na udaru tudi pomočniki Alberta Contadorja, ki so imeli na dirkah le eno samo nalogo, da so pomagali njemu, zato tudi niso mogli delati rezultatov zase. Ko pomočniki začnejo razmišljati o svojem rezultatu, je to slabo za vse. Pomočniki začnejo pomagati z malo figo v žepu, saj vsak razmišlja o svoji eksistenci, vsak ima svojo družino in se trudi preživeti. Če v kolesarstvu ni tistega, ki vidi in upošteva delo pomočnikov, se hierarhija poruši in ni možnosti, da bi ekipa še dosegala rezultate. Marsikdo misli, da je lahko imun za besede in elektronska sporočila lastnika, a v resnici je to nemogoče. Poleg tega je tu še druga plat. Ogromno si odsoten od doma, stran od družine in otrok. Tudi to je stres. Ko hkrati še v ekipi venomer nekdo pritiska po glavi, je to težko prenesti. Dokler nisem doživel, si niti približno nisem predstavljal, kako težko je to prenašati,« je slikovito opisal razmere, ki so bile glavni razlog za vrnitev v domači dres.

Že konec lanskega poletja je želel prekiniti pogodbo, a so bili vodilni menedžerji uvidevni in so mu pogodbene obveznosti izpolnili do konca. »Tako kot je zdaj, je super. Motiviran sem bolj kot prej. Vem, zakaj garam. Na dirkah mi ni nič lažje, le da je v Pro Touru zraven 200 vrhunskih kolesarjev, v Novem mestu jih bo desetina na tej ravni. V Adrii je pravšnje razumevanje za vse plati delovanja ekipe. Treniram doma, lahko sem s sinom Stašem in punco. Skupaj nanese sto malenkosti in to je lepo življenje,« je zgovoren Kump.

Je sprinter, tip zmagovalca. V dresu Adrie Mobila je nanizal že 17 zmag na mednarodnih dirkah UCI, letos že tri. V treh sezonah v tujih ekipah mu ni uspelo zmagati niti na eni dirki, čeprav je bil zelo blizu. »Zmagati mi ni uspelo. Ko sem bil v tujini, sem zelo redko dobil priložnost. Ker mi ni uspelo, sem moral še lep čas čakati na novo. Tudi mnogo bolj uveljavljeni sprinterji potrebujejo niz priložnosti, da jim uspe. Težko pa je mlademu, manj izkušenemu tujcu izkoristiti vsako priložnost. Za sabo moraš v kolesarstvu imeti tudi ekipo, ki naredi vse. V Novem mestu jo imam. Meni je vseeno, tudi če zmaga kdo od mojih kolegov s kakšno ubežno akcijo ali sam. Želim le to, da do konca sezone kot ekipa zmagamo na čim več dirkah. Ne razmišljam o novi priložnosti v tujini. Če se bo ponudila, si bom vzel čas za razmislek. Veliko stvari bom razmislil,« je končal Kump.