Kaj vam hočem povedati? Zdi se mi, da je svetlobno hiter razvoj tehnologije eden izmed razlogov za apatičnost mladine. Tako sem vprašala SSKJ, kaj poreče na besedo: apatija – e ž (i) stanje apatičnega človeka; brezčutnost. Brezčutnost lahko enačimo z besedo otopelost, kar bi v angleščino prevedli z besedo »numb«. O tej čutni brezčutnosti je prepeval Kurt Cobain. V svoji pesmi Smells like teen spirit poje prav o brezdelnosti mladine. Cobainu ni bilo jasno, kako lahko pesem s takim sporočilom prepevajo po vsem svetu; njemu se je zdela tema obupna. V njegovem času se je rodila generacija Y. Ti mladi so imeli zelo zaposlene starše, zato se z otroki niso kaj dosti ukvarjali. Ampak takrat so med mladimi tekli pogovori o nogometu in dekletih. Danes so najbolj aktualne teme neprejeti »snapi«, nova pričeska Kim Kardashian, »upgrade« na windows 8 itd. In tu so posledice. Nerazumevanje staršev, navodil učiteljev, celo v medsebojnem pogovoru ne najdejo rdeče niti.

Eden izmed razlogov za slabo komunikacijo so spremembe vrednot. Če bi vprašali naključnega dijaka, katere so njegove vrednote, ne bi vedel, kaj beseda vrednota sploh pomeni. Četudi bi vedel, kaj ga sprašujemo, svojih misli ne bi znal ubesediti, kar je posledica odsotnosti branja. Mladi si želijo svobode, kar v njihovem slovarju pomen iti na žur, priti domov ob štirih zjutraj, pitje alkohola in podobne »produktivne aktivnosti«. Srednja šola je postala druga osnovna šola, biti dijak ni več dolžnost, ampak pravica. Dijaki hodijo v šolo samo zaradi staršev, se pravi, da so starši postali vrednota. Dobre ocene pokažejo staršem in slabe pred njimi skrivajo. V šolo se ne hodi po znanje, ampak gret stole, razmišljat o malici in si čistit nohte s šestilom.

Rešitev je kot na dlani: spremeniti bi se moral ves svet. Res pa je, če si vsak sam ne ustvari neke zdrave filozofije o sebi in svetu, mu tega nobeden ne bo mogel vbiti v glavo. Vse je torej na nas.

Prispevek je nastal v okviru projekta Obrazi prihodnosti, seriji Dnevnikovih novinarskih delavnic, v katerih sodelujejo mladi novinarji s srednjih šol po vsej Sloveniji.