Številni gostinci, trgovci, obrtniki in drugi mali podjetniki, ki so včeraj lovili še zadnji rok za oddajo davčnih obračunov za leto 2014, imajo v teh dneh veliko večje skrbi.

Pred manj kot 14 dnevi jih je neprijetno presenetil dopis Fursa, naj se razkrijejo sami, če so uveljavljali stroške, ki niso bili stroški podjetja, ampak zasebni nakupi. Če tega ne bodo storili in doplačali manjkajoče davčne obveznosti, se bodo pri njih prej ali slej oglasili inšpektorji in opravili izredni nadzor. Ob potrjenih nepravilnostih se bo pod drobnogledom znašlo poslovanje podjetij v za zadnjih petih letih.

»Gre za prvi takšen poziv,« nam je pojasnil Aleksander Štefanac, predsednik Zbornice računovodskih servisov. Po njegovem mnenju poziv ni najbolj na mestu: »Predpostavljeno je, da so vsi podjetniki prevaranti, kar ni res.« Okoli 95 odstotkov ljudi verjetno ne bi niti pomislilo, da bi uveljavljali stroške pri zasebnih nakupih, si tako znižali davčno osnovo in plačali manj davka, meni Štefanac.

Pod drobnogledom sumljivi nakupi

Opozorilo, naj vložijo samoprijavo najpozneje do (pričakovanega) davčnoinšpekcijskega nadzora, je verjetno dodobra prestrašilo podjetnike, ki so med stroške prištevali nakupe oblačil dražjih blagovnih znamk, prenosnih računalnikov ali pa se na stroške podjetja odpravili na poslovno konferenco v tople kraje. Od izbranih slovenskih trgovcev, ki prodajajo oblačila, obutev, športno opremo, zlatnino, ure, modne torbice, turistične aranžmaje ter podobno, so namreč na Fursu pridobili podrobne podatke o nakupih. Te so analizirali in ugotovili, da so jih številni kupovali na stroške podjetja, česar naj ne bi smeli.

Pod drobnogledom so se torej znašli številni, ki so morda opravili sumljiv zasebni nakup na stroške podjetja. Čeprav med njimi obstajajo izjeme, so si po navedbah Fursa zelo verjetno neupravičeno zniževali davčno osnovo, osnovo za obračun dohodnine ali odbijali davek na dodano vrednost. »Zaradi poteka nadaljnjih postopkov ne želimo razkrivati podrobnejših informacij o trgovcih, od katerih smo podatke prejeli. Furs sicer razpolaga s podatki več virov,« so skopi s pojasnili.

»Zakaj si ne bi smel privoščiti dobrih čevljev?«

Med množico podjetnikov, ki so tarča najnovejšega ciljno usmerjenega nadzora, brez dvoma ne manjka nepridipravov, ki so med stroške namenoma prištevali praktično vse zasebne stroške. Toda teh je le peščica. Med njimi je velika večina takšnih, ki zgledno plačujejo davke in so naveličani vedno novih nadzorov. Nekateri od njih so bili morda prepričani, da si lahko zaradi narave dela, ker so nenehno na nogah ali v stiku z uglednimi strankami, na stroške podjetja kupijo kakovostno obutev ali dizajnersko obleko. Toda bili so v zmoti, zaradi česar jih lahko doleti kazen.

»Zavezance smo obvestili, naj oddajo (popravke) napovedi ali samoprijavo,« so dejali na Fursu. Ker je bilo primerov nakupov predmetov široke potrošnje zelo veliko, se postopki pregleda in obveščanja podjetnikov lahko tudi zavlečejo. »Pri tem bi radi vsem zavezancem za davek sporočili, da seznam podjetij, ki smo jim poslali pisma, ni dokončen,« so morebitnim kršiteljem zagrozili na Fursu. Vse zavezance so zato obvestili, naj ustrezno obračunajo davke in prispevke ter vložijo popravke napovedi in samoprijavo. S tem si bodo prihranili nadaljnje delo, stroške in čas, ki ga bodo morali nameniti morebitnemu finančnemu nadzoru.

Določeni zavezanci so se v teh dneh že obrnili na Furs ter pojasnjevali vzroke in namene nakupov blaga. Tudi podjetnica, ki je pred dnevi prejela omenjeni dopis. »Povedali so mi, da gre pri njihovi akciji za osveščanje podjetnikov, naj zasebnih nakupov ne uveljavljajo kot strošek podjetja. Če so jih prištevali med davčno nepriznane odhodke, pa ni nobenih težav.«

Samoprijava ali možnost nadzora

Podjetniki so pred dilemo. Če so (ne)vede kršili pravila in se ne prijavijo, jih lahko hitro doleti nadzor. V tem primeru bi plačali tudi kazen, ki se giblje med 800 in 10.000 evri pri samostojnih podjetnikih, pri velikih gospodarskih družbah pa do 30.000 evrov. »Pri določenem številu zavezancev bomo vsekakor opravili nadzore, praviloma za zadnje obračunsko obdobje, in v kolikor bomo ugotovili nepravilnosti, lahko nadzor razširimo na obdobje petih let,« so potrdili na Fursu.

»Dokazno breme je tako kot vselej na strani davčnih zavezancev,« je težave podjetnikov pojasnil Štefanac. Pri izbiri domnevnih kršiteljev ne velja avtomatizem, ampak jih izberejo davčni kontrolorji. Nenazadnje Furs nima toliko kadrovskih kapacitet, da bi pregledal vse. »Če je bil izdan račun za potovanje v eksotične kraje, bodo na Fursu verjetno zastrigli z ušesi,« je dejal Štefanac.