»V šempetrski bolnišnici bomo pripravili projektno dokumentacijo in poskrbeli za potrebna dovoljenja. Kako bo gradnja potekala, še ne vemo. Če bo moč graditi po etapah, bolnikov ne bomo selili iz Stare Gore, če pa to ne bo mogoče, jih bomo začasno preselili v Šempeter,« je povedala Nataša Fikfak in dodala: »Podirati in graditi na isti lokaciji je nemogoče. To smo spoznali pri gradnji urgentnega centra, ki dobro napreduje.«

Stare paviljone bodo porušili

Da bolnišnica ostane v Stari Gori, je zadovoljen tudi Jurij Karapandža, vodja oddelka bolnišnice, kjer imajo trenutno okoli 50 oskrbovancev, od tega 32 otrok. »Za obnovo oziroma novogradnjo si prizadevamo že deset let. Glavni problem so dotrajani objekti in azbestne obloge. Tega ni moč odpraviti drugače, kot da vse porušimo in zgradimo na novo. Vse druge napake, ki jih je ugotovila inšpekcija ministrstva za zdravje, smo odpravili v 90 odstotkih primerov. Odlog inšpekcije za delo glede azbesta pa smo po pritožbi dobili do konca leta 2019,« pravi Jurij Karapandža, ki poudarja, da se število oskrbovancev zadnja leta ne povečuje.

Tudi po zgraditvi novih objektov v Stari Gori ne nameravajo širiti dejavnosti v zvezi z invalidnimi otroki, ker za to ni potrebe. Načrtujejo pa širitev rehabilitacijskega dela, s katerim se že zdaj ukvarjajo v četrtem paviljonu. S tem naj bi kandidirali tudi za evropska sredstva.

V paviljonih otroci in odrasli

Naj spomnimo, da so bili trije montažni paviljoni zgrajeni med letoma 1972 in 1974. Pred petnajstimi leti so poleg strešne kritine v okviru rednega vzdrževanja zamenjali tudi notranje tlake. Četrti paviljon, kjer so tudi ambulante, pa je novogradnja.

Dotrajani goriški rehabilitacijski center s 55 posteljami je ves čas zaseden. Trije paviljoni so namenjeni otrokom, eden pa odraslim. Pacienti prihajajo iz vse države. Največ je otrok s cerebralno paralizo, na rehabilitacijo pa prihajajo tudi odrasli s poškodbami glave po prometnih nesrečah, možganskih kapeh in politravmah.