Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je včeraj ameriškemu bančnemu velikanu Bank of America Merrill Lynch prodala vse svoje terjatve do Skupine ACH, menedžerske družbe Protej, Elana, Polzele in Adrie Airways. Vrednost posla v DUTB skrivajo, češ da je bila to zahteva novega lastnika terjatev. Po neuradnih informacijah pa naj bi Američani DUTB nakazali 106 milijonov evrov kupnine, obenem pa se zavezali tudi, da bodo lastnikom Elana vrnili 12 milijonov evrov nedovoljene državne pomoči.

Svoje terjatve do omenjenih podjetij je torej DUTB prodal s skoraj 20-odstotnim diskontom na bruto vrednost posojil. S poslom je DUTB po naših informacijah ustvaril visok dobiček. Ob upoštevanju podatkov, da naj bi NLB 45-milijonsko terjatev do ACH na DUTB prenesla z 48-odstotnim diskontom, 18-milijonsko terjatev do Proteja pa s 100-odstotnim, so v DUTB samo s temi posojili ustvarili okoli 25 milijonov evrov dobička.

S prodajo terjatev so v slabi banki že od vsega začetka zelo hiteli, posla pa več kot očitno niso želeli prepustiti naključju. Zanimivo je, da se je prodaja zgodila dan pred nastopom mandata novih neizvršnih direktorjev Marka Simonetija, Imreja Balogha in Janeza Žirovnika. Upravni odbor v novi sestavi se bo predvidoma sestal šele v drugem tednu aprila.

Nerazumljivo hitenje s prodajo

V DUTB včeraj niso skrivali zadovoljstva. Toda njihove zadnje poteze še dodatno potrjujejo indice, da so imeli kupca izbranega, še preden so uradno sploh začeli prodajo, in da so bili razpisi objavljeni le za formalno pokritje že zdavnaj dogovorjenega posla. Tako denimo Kolektor Group in ciprske družbe tveganega kapitala Elements Capital, ki ima v lasti družbo za upravljanje Alpen Invest (nekdanji NFD DZU), sploh niso pozvali k izboljšanju ponudb. Ali so k temu nemara pozvali ameriško družbo tveganega kapitala Bain Capital, ni znano. Po neuradnih informacijah pa naj v DUTB ne bi enako obravnavali niti vseh interesentov. Nekaterih investitorjev, ki so želeli kupiti le terjatve do posameznih podjetij, naj namreč sploh ne bi pozvali k oddaji ponudb za nakup vseh terjatev, ki so se jih odločili prodati v paketu. Po navedbah naših virov pa naj bi upravni odbor DUTB že na februarski seji sprejel odločitev, da v enoten posel združijo terjatve do ACH, Elana, Adrie Airways in Polzele, čeprav ta podjetja nimajo ničesar skupnega. ACH je holding, Elan proizvaja športno opremo, Polzela nogavice, Adria Airways pa je letalski prevoznik.

Zavezujoče ponudbe interesentov za nakup terjatev do ACH, Elana, Polzele in Adrie Airways so bile po navedbah naših virov sicer veljavne do 18. aprila. V DUTB so imeli tako še več kot dovolj časa, da odločitev prepustijo novemu upravnemu odboru, pri čemer pa opozorimo, da so si tako kratke roke določili sami. Spomnimo, da so razpis za prodajo terjatev do skupno skoraj 30 podjetij v DUTB objavili v začetku februarja, potencialni investitorji pa so imeli za oddajo nezavezujočih ponudb le dva tedna časa. Minuli teden so na svoji spletni strani objavili, da za zdaj ne zbirajo več ponudb novih interesentov za nakup omenjenih terjatev.

Donosen posel za Američane

Američani so z nakupom terjatev zagotovo sklenili dober posel. Že samo s tem, ko jim bo Skupina ACH vrnila glavnico posojil, bodo namreč pokrili celotno kupnino, pri čemer jim bo moral ACH v naslednjih treh letih plačati tudi okoli 15 milijonov evrov obresti. Kot smo razkrili, mora ACH v treh letih odplačati vsa posojila, obenem pa zbrati tudi okoli 25 milijonov evrov za poplačilo dolgov menedžerske družbe Protej.

V načrtu finančnega prestrukturiranja za zdaj ni predvidena prodaja Adrie Mobil in treh avtomobilskih distributerjev (Autocommerce, Avto Triglav in AC-Mobil). Toda ohranitev teh družb bo odvisna od tega, ali bo ACH s prodajo svojih preostalih naložb uspelo zbrati dovolj denarja za poplačilo obveznosti. Če jim to ne bi uspelo ali če bi s plačilom katerega od obrokov posojil zamudili, bi bil dogovor o finančnem prestrukturiranju razveljavljen, upniki pa bi lahko ACH zarubili tudi Adrio Mobil.

Elan pod okrilje Merrill Lynch?

Kako bo nakup terjatev vplival na lastniška razmerja v Elanu, za zdaj še ni natančno znano. A s tem, ko bi Merrill Lynch poravnal nedovoljeno državno pomoč in lastnikom Elana vrnil 12 milijonov evrov, bi po vsej verjetnosti postal lastnik družbe. Za nakup Elana si že več mesecev prizadevata ameriški Boba Ing slovenskega poslovneža Roberta Antunoviča in češki Sporten Grzegorza Hóte. Slednji je pred kratkim že odkupil terjatev Gorenjske banke do Elana, DUTB pa naj bi za njeno 14-milijonsko terjatev ponudil vsega okoli 30 odstotkov nominalne vrednosti.

Hkrati z nakupom terjatev do Polzele je Merrill Lynch dobil tudi možnost za pridobitev okoli 16-odstotnega deleža v tej družbi. Načrt finančnega prestrukturiranja namreč predvideva pretvorbo dela posojil v kapital Polzele. Na drugi strani pa so v DUTB obdržali svoj 20-odstotni delež Adrie Airways, ki ga prodajajo skupaj z državo.