Današnji referendum bo zagotovo uspel, zato so že prejšnji teden lokalni velmožje zakoličili mejo. Zdaj bodo na vrsti še formalnosti, po znani slovenski navadi bo na koncu odločalo ustavno sodišče, a izkupiček je jasen že zdaj. Nova občina je praktično na vidiku. Zlobni jeziki na drugi strani meje so seveda takoj pripomnili, da gre zgolj za boj za oblast, za to, da si bodo predsedniki krajevnih skupnosti utrdili položaje in se v prihodnjih letih izmenjavali na županskem stolčku, a mi vemo, da so nameni dobri in pošteni. Iz imen treh vasi so sestavili prisrčno (spet, za one na drugi strani, bedasto) skovanko Goreče, kar je neizpodbitno tudi dokaz, kako goreče so si želeli samostojnosti. Pa sploh ne odnehajo. Kot smo že poročali, je predstavnik KS Godešič povedal, da se bodo v novo občino poleg Retečanov in Godešanov zelo verjetno priključili še prebivalci Stare Loke, Vincarjev in Puštala (s čimer bi imeli že neverjetnih 3250 prebivalcev). Vse namreč družita nerazumevanje trenutne občinske oblasti ob gradnji komunalne infrastrukture in oderuški komunalni prispevek. Trenutno se sicer označuje nova medobčinska meja, ki bo potekala po Traškem grabnu, ob katastrski meji k.o. Godešič. Vsa naselja, ki bodo vključena v novo občino in se ozemlja nove občine ne držijo, pa bodo imela status kantona. Si predstavljate, po novem bomo imeli eno občino, ki bo razdeljena na več delov. To je mogoče le pri nas!

Pri vsem skupaj pa je moč najti tudi kaj koristnega. Nova občina bo kot ena redkih v državi povsem nezadolžena, po delitveni bilanci, ki bo sicer trd oreh, bo tudi precej premožna, da zadovoljujejo nekatere kriterije glede šol, vrtcev in druge infrastrukture, je povsem jasno, da pa so izbrali tudi pravi čas za odcepitev (kanalizacijo jim je zgradila in plačala zdaj še skupna občina, ko bodo na svojem, pa bodo cevi njihove), jim priznavajo mnogi.

Ah, in veleumni odcepitveniki so poleg nemogočega imena že določili tudi nemogoč datum novega občinskega praznika. To bo 1. april, prav današnji dan, ko bodo praznovali dan samostojnosti in enotnosti v spomin na prvoaprilski referendum v občini Goreče.