Pravo vprašanje se torej ne glasi, kaj smemo oziroma moramo, temveč kaj moremo jesti ob prihajajočem prazniku. Moremo pa denimo vse, kar nam ponuja narava. Ponekod so to regrat, čemaž in hren, drugod šparglji, koprive in divji hmelj, motovilec in še kaj. Da navada »dol ne pride«, kot se reče na severu naše dežele, pa ni napak zaužiti česa iz železnega prazničnega repertoarja, pa če se sliši, je videti in okusiti še tako suhoparno. Jajca so namreč v kombinaciji z omenjenimi pomladnimi zelišči prav prima! Namesto orehove potice pa vam kulinarična komisija Nedeljskega tokrat priporoča primorsko pinco. Če želite, jo lahko nadgradite tako, da v posamezne svaljke zavijete nekaj orehovega, pehtranovega ali drugega nadeva.

Velikonočna pinca

Potrebujemo: 1 kg mešanice ostre in gladke moke za kvašeno testo, 200 g sladkorja, 200 g masla, 3 dl mleka, 2 domači kokošji jajci, 3 rumenjake, 1,5 kocke kvasa (63 g), lupina 1 ekološko pridelane limone, lupina 1 ekološko pridelane pomaranče, po želji nekaj v rum ali limonov sok namočenih rozin, 0,5 dl ruma, 1 strok vanilje, pol čajne žličke morske soli, za premaz še eno jajce.

Priprava: Maslo pristavimo, počasi stopimo, odstavimo in ohladimo do mlačnega. Mleko segrejemo do mlačnega. Za kvasec v majhno skledico nadrobimo kvas. Dodamo žličko sladkorja, nekaj žlic mlačnega mleka in premešamo. Vzhaja naj deset minut. V večjo posodo za testo presejemo moko. Nanjo drobno naribamo limonovo in pomarančno lupino. Dodamo sol in dobro premešamo. Sladkor in vsebino stroka vanilje stresemo na moko. Dodamo jajci, rumenjake, kvasec in rum, potem pa vse skupaj premešamo s kuhalnico. Prilijemo stopljeno maslo, potem pa sestavine ročno ali pri nizkih obratih mešalnika na hitro premešamo med seboj. Nato med nadaljnjim gnetenjem postopoma prilijemo mlačno mleko. Gnetenje nadaljujemo pri visokih obratih, da začne testo odstopati od sten posode; običajno zadostuje pet minut. Gladko testo v posodi pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo. Pri sobni temperaturi ga pustimo vzhajati 60 do 90 minut, da se njegova prostornina podvoji. Vzhajano in dokaj mehko testo zvrnemo na pomokano delovno površino. Oblikujemo tri enako velike okrogle hlebčke, ki jih razpolovimo in vsakega od šestih delov z rokami razvaljamo v dolg svaljek. Iz treh svaljkov spletemo debelo kito, ki naj ima obliko štruce kruha, enako storimo z naslednjimi tremi svaljki. Obe kiti položimo na velik namaščen ali s papirjem za peko obložen pekač ter pustimo vzhajati še eno ure. Medtem pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Jajce za premaz blago razžvrkljamo, da se ne speni, potem pa z njim premažemo obe kiti oziroma pinci. Namesto kite lahko testo za pinco razdelimo na dva dela in (v modelih) pustimo vzhajati dva hlebčka. V tem primeru vzhajano testo križno zarežemo (po goriško) ali vanj od sredine navzven zvezdasto, v obliki Mercedesovega znaka, naredimo po tri zareze (po istrsko). Pekač oziroma modela za približno pol ure položimo v segreto pečico. Ohlajeno pinco postrežemo skupaj s kuhanim ali pečenim pršutom oziroma poljubno kuhano šunko v družbi hrena.