Po desetih letih organizacije tekmovanja mladih pianistov za Chopinov zlati prstan v Radovljici so se organizatorji med seboj močno sprli, jedro spora pa je v denarju in nenavadnih izplačilih ter visokih dolgovih do uglednih članov žirije in zmagovalcev tekmovanja. V zgodbo je vpleten dosedanji direktor Zavoda Chopinov zlati prstan glasbenik Benjamin Izmajlov, mož naše znane in uspešne pevke Mance Izmajlov, ki naj bi bil po besedah predsednika zavoda in istoimenske ustanove Janeza Rozmana glavni krivec za finančno zmedo, zaradi česar ga je januarja letos tudi razrešil. Izmajlov je vse obtožbe zavrnil in dejal, da lahko svoje trditve podkrepi s pisnimi dokazi.

Ugledni glasbeniki ostali brez honorarja

Zgodba sega v leto 2005, ko se je Rozman začel ukvarjati z organizacijo omenjenega tekmovanja, ki ga je finančno podpirala tudi občina Radovljica. Po podatkih supervizorja sta ustanova in zavod v zadnjih letih od občine dobila več kot 30.000 evrov. Ker je organizacija presegla Rozmanove zmožnosti, se je leta 2012 povezal z Benjaminom Izmajlovom, kar pa danes, tako pravi, močno obžaluje. »Benjamin je predlagal, da ustanovimo zavod, on je postal njegov direktor, v poslovanje pa se vse do letos nisem vtikal. Lani, ob deseti obletnici, se je organizacije lotil velikopotezno. Privabil je ugledne žirante. Že prej sta sodelovala Dubravka Tomšič Srebotnjak in Poljak Karol Radziwonowicz, lani pa še direktor moskovskih filharmonikov ter zelo ugledna imena iz sveta glasbe iz ZDA, Nemčije, z Dunaja. Ko sem izvedel, da niti enemu od njih ni plačal obljubljene nagrade v višini vsaj tisoč petsto evrov, niti ni izplačal nagrad nagrajencem, sem zahteval vpogled v bančni račun zavoda in ugotovil, da si je Benjamin Izmajlov izplačeval na tisoče evrov za razne potne stroške, dvige gotovine ter celo nakupe opreme za svojo hišo. Izmajlova sem razrešil, obsežno dokumentacijo pa predal odvetniku,« je razložil Janez Rozman, ki živi v domu starejših v Radovljici in še vedno organizira razne manjše dogodke v domu. »Najbolj me boli, da je moje delo uničeno, ugled tekmovanja okrnjen, ugledna imena pa so zdaj naši upniki,« je dodal Rozman.

V oči morda najbolj bode račun za hotelske storitve iz strunjanskega hotela Talaso, v katerem je Izmajlov skupaj z družino bival prejšnji konec tedna, hotel pa je račun poslal na zavod, v katerem pa Izmajlov že vse od 26. januarja nima več nobenih pooblastil.

Občina terja pojasnila

Zgodbo so potrdili tudi na občini Radovljica, kjer so seznanjeni, da žirija in nagrajenci 10. mednarodnega tekmovanja pianistov Chopinov zlati prstan niso prejeli plačil. »Benjamina Izmajlova, ki je vodil lansko tekmovanje, smo pisno pozvali, naj se opredeli o neplačanih obveznostih in o tem, da naj organizator ne bi prejel vseh sredstev s strani občine Radovljica. Zahtevali smo tudi, da vse vpletene obvesti, da to ni res, saj je občina poravnala vse svoje obveznosti iz naslova tega tekmovanja. Na ta poziv občina odgovora še ni prejela,« je pojasnila Manca Šetina Miklič, vodja županovega kabineta. Zavod Chopinov zlati prstan je občina nato pozvala, naj pojasni, kako namerava rešiti nastalo situacijo, in potrdi, ali bo letošnje tekmovanje sploh izvedel. »Predsednik zavoda Janez Rozman je odgovoril, da je direktorja Benjamina Izmajlova razrešil, dokumentacijo pa predal odvetniku. Pojasnil je, da je letošnje tekmovanje odvisno od tega, ali jim bo uspelo zagotoviti denar. Obžalujemo, da organizator lanskih obveznosti ni poplačal. Upamo, da bo zavodu nastalo situacijo uspelo rešiti, saj je Chopinov zlati prstan ugledno tekmovanje, ki je devet let zapored bogatilo radovljiški kulturni program in prispevalo k mednarodni prepoznavnosti Radovljice,« je dodala Manca Šetina Miklič.

Izmajlov bi vse poplačal – letos februarja

In kaj na vse skupaj pravi razrešeni direktor Benjamin Izmajlov, ki je očitno tudi sam posloval prek zavoda, ki naj bi imel po njegovih besedah več kot 100.000 evrov letnega prometa? »Finančne težave je imel Rozman, ki je bil vse do januarja vesel moje pomoči. Drži, da žirija še ni poplačana, a dogovorili smo se, da dobijo denar februarja, ko bom pripravil finančno konstrukcijo za letošnje tekmovanje. Gre za moje kolege, ki sem jih jaz pripeljal v Radovljico in s tem dvignil ugled do takrat neprepoznavnega tekmovanja. Pravzaprav je Rozman z enostransko potezo razrešitve okrnil moj ugled, hkrati pa mi zavod ostaja dolžan precej denarja, tudi za plače,« je dejal Izmajlov. V zavodu sta namreč zaposlena tako on kot njegova žena, pevka Manca Izmajlov. »Računovodsko je vse čisto, plačani so davki, računi niso bili nikoli blokirani, on pa je pač zdaj naredil tak čuden korak. Letošnje tekmovanje bi bilo skromnejše, vpletenim sem vse to že pojasnil, tudi morebitne rešitve,« je pojasnjeval glasbenik. Glede omenjenega računa iz Strunjana je najprej povedal, da je šlo za kompenzacijo. »Z Manco sva nastopala za njih lansko jesen, dogovorili smo se, da bova plačana s kompenzacijo, a tega doslej nisva imela časa izkoristiti. Tako da računa zavodu sploh ni treba plačati,« je sprva razložil Izmajlov. Pozneje je pojasnil drugače, in sicer da je pri tem računu šlo za napako hotelirjev, češ da bi ga pravzaprav morali poslati njemu in ne zavodu in da bodo zdaj to napako popravili.

Spor je zdaj v rokah odvetnikov obeh vpletenih strani, usoda prireditve pa visi v zraku.