Prvi razlog za ponovno uporabo palet je seveda ta, da so poceni. Kar štirideset odstotkov lesa, ki ga proizvedejo v ZDA, uporabijo za palete. To pa pomeni, da ogromno materiala za palete konča na odlagališčih – kar več milijonov ton. Od tega jih le tretjino predelajo za druge namene, na primer za sekance za zastirko. Ponovna uporaba palet je torej ekološka, saj tako ne končajo na odlagališčih.

Žuželke in bakterije

Palete, ki so shranjene zunaj v skladiščih, lahko okužijo različne žuželke in škodljivci ter plesen. Vendar pa je tudi večina lesa, ki ga uporabljajo za pohištvo ali gradnjo, najprej shranjenega v podobnih skladiščih na prostem, včasih tudi po več tednov. Les sicer po razkosavanju obdelajo, da uničijo škodljivce.

Palete lahko vsebujejo tudi nevarne bakterije, kot so listerije ali e.coli. Vendar pa to velja tudi za pitno vodo in nekatere druge izdelke. Ker lesa verjetno ne boste dajali v usta, je nevarnost okužbe razmeroma majhna. Vendar pa je vseeno bolje, da pohištva iz palet ne uporabljate za otroško sobo. Otroci namreč radi polivajo stvari ali pa jih žvečijo.

S premazi proti kemikalijam

Tretjo nevarnost predstavljajo kemikalije iz palet, ki lahko prodrejo v tisto, kar je postavljeno nanje, ali v zrak. Vendar pa boste palete verjetno tako ali tako obdelali s peskanjem ter jih prebarvali z barvo ali premazom. Kemikalije lahko prodirajo tudi od drugod, na primer iz mavčnih plošč, tal ali celo barve.

Če se boste kljub vsemu odločili za palete, potem pazite, da bodo tako med obdelavo kot shranjevanjem ostale suhe. Če bi radi iz njih izdelali mizo, vrh pokrijte z akrilnim ali navadnim steklom ali pa ga prebarvajte z več plastmi barve.