Učinkovito prezračevanje

Prvi ukrep proti plesni v stanovanju je učinkovito prezračevanje. Težava s prezračevanjem se v stanovanju pogosto pojavi po zamenjavi starih oken, razlog za to pa sta zrakotesnost novega stavbnega pohištva in slabo prezračevanje. Nikakor namreč ni dovolj, da odpiramo okna samo na kip, ampak moramo stanovanje temeljito prezračiti najmanj dvakrat dnevno. To pomeni, da moramo odpreti vsa okna in ustvariti prepih, ob katerem se zamenja ves zrak v prostorih, še bolj priporočljivo pa je prisilno prezračevanje. Pri tem ni nujno, da imamo centralni rekuperator s cevmi, ampak lahko učinkovito zračimo tudi z lokalnimi prezračevalnimi enotami. Gre za sistem z posebnimi odprtinami v stenah (izvrtine, ki zagotavljajo svež zrak) in izhodnimi ventilatorji, ki črpajo zrak. Ta sistem je zelo učinkovit in ne terja večjih gradbenih posegov. Klasične ventilatorje v kopalnici moramo le zamenjati z varčnimi in v prostoru se vzpostavi zračni tok, ki ves čas, 24 ur na dan, prezračuje stanovanje.

Kaj pomeni tako prezračevanje, smo preverili v stanovanju našega bralca. Kot nam je povedal, se je pred namestitvijo tega sistema ob kopanju in prhanju v kopalnici na velikem ogledalu vedno nabralo veliko vlage. Povsem se je zarosilo. Kopalnica ima na stenah keramične ploščice, velik del pa mavčno-kartonske plošče. Te, kot vemo, vpijajo vlago iz zraka, a samo do določene mere. Po nekaj tednih uporabe sistema lokalnega prezračevanja je opazil, da se, tudi če med kopanjem izključi ventilator, vlaga na ogledalu ne nabira več. Zakaj? Zato, ker so se plošče posušile in so lahko vlago ob kratkotrajnem povečanju ponovno vpile. To pomeni, da suhe stene zagotavljajo bistveno večje udobje bivanja, da o bolj zdravem niti ne govorimo. Plesen namreč neugodno vpliva tudi na imunski sistem in povzroča alergije, izzove lahko tudi glivična obolenja, alergične reakcije kože pa tudi simptome prehlada, pekoče oči, glavobol in še marsikaj.

Odstranjevanje plesni in zaščita sten

Če se na naših stenah pojavi plesen, je pogosto treba poseči tudi po zaščitnih premazih, ki sanirajo površino. Včasih smo plesen odstranjevali s posebnimi premazi iz klora, ki pa je zelo agresiven in škodljiv. Danes so na voljo številni učinkoviti premazi, ki niso tako škodljivi. Eno najsodobnejših rešitev prinaša posebna nanotehnologija, ki sicer ne odstranjuje razlogov, učinkovito pa prepreči plesen, ki ob pojavu vlage nastaja na stenskih površinah. Na tej bazi je izdelan izjemno učinkovit zaščitni premaz Nanoprotect, ki uničuje različne bacile in zmanjšuje biološko kontaminacijo prostorov in površin.

Nanos Nanoprotecta morajo opraviti pooblaščeni izvajalci. Ti med ogledom opravijo izmero prostora in se z naročnikom dogovorijo o podrobnostih. Nato na različnih delih prostora naredijo brise z elektronsko napravo (ATP), določijo metodo čiščenja in postopek ter način nanosa. Podatke vnesejo v evidenčni list in fotografirajo prostor oziroma s plesnijo prizadete površine, čemur sledi natančno čiščenje kontaminiranih površin. Čiščenje z visokotlačno napravo ne zadošča, nujno je čiščenje s paro. V kleteh nato na stene nanesejo protifungicidno zaščito Nanoprotect. Če je treba pred plesnijo zaščititi stene, priporočajo čiščenje s suho paro, ki s 130 stopinjami Celzija in 8 bari pritiska plesen odstrani in jih razkuži.

Po osušitvi je treba stene premazati z za paro prepustno barvo (npr. Jupol), sledi pa še direkten nanos Nanoprotecta na steno ali zameglitev celotne sobe, s čimer se doseže širšo protimikrobno zaščito. Izbira je odvisna od dogovora med izvajalcem in naročnikom ter tehničnih pogojev. Pred nanosom Nanoprotecta (po temeljitem čiščenju) še enkrat odvzamejo bris, nanosu pa sledi prezračevanje in na željo stranke ponoven odvzem brisa.

Učinkovitost te izvedbe se lahko kasneje, kar je še posebno pomembno za zdravstvene in podobne ustanove, tudi redno preverja (ATP-izmera ali laboratorijski mikrobiološki test). Gre za dokaj učinkovito zaščito, približna cena samo nanosa pa je 130 evrov za dvajset kvadratnih metrov velik prostor.

Opisani postopek veliko pove o tem, kako temeljito se je treba lotiti vprašanja plesni na zidovih. Premazi namreč ne odstranjujejo vzrokov, ampak le plesen. Pa še to le začasno. To pa pomeni – prezračevanje in še enkrat prezračevanje in vsi drugi ukrepi ...

Marija Draksler