Nedolgo tega je studio Kitoko v Parizu na taki površini oblikoval prostor, primeren za bivanje odrasle osebe. Stanovanje deluje po načelu švicarskega noža – je večuporabno in fleksibilno in v večnamenski »omari« so kopalnica, zložljiva miza s stoli, garderoba in spalni prostor. Začetniki majhne, izčiščene arhitekture so seveda Japonci, ki so se zaradi pomanjkanja zemljišč osredotočili na funkcionalnost. Kmalu se je taka, funkcionalna arhitektura razširila tudi po svetu. Oglejmo si nekaj manjših stanovanj z izredno premišljeno opremo in premišljenim oblikovanjem tlorisa.

Nasveti za opremo majhnih stanovanj

Zaradi dogajanja na trgu nepremičnin si lahko vse manj ljudi privošči večsobno stanovanje z dvema kopalnicama. Kljub temu pa je moč tudi na majhni stanovanjski površini ustvariti prijeten prostor za bivanje. Z nekaj triki lahko majhno stanovanje spremenimo v nadvse prijeten kraj za bivanje.

Uporabimo večnamensko pohištvo. Naj stoli za posedanje postanejo tudi skrinje za shranjevanje odej in blazin, stopnice pa uporabni predali za shranjevanje. Včasih je treba žrtvovati tudi kos pohištva, ki ga ne potrebujemo več, in ga nadomestiti z nečim bolj uporabnim. Večje kose pohištva umaknemo v ozadje, tako bo stanovanje lažje zadihalo. Kavč postavimo pred posteljo in s tem prihranimo nekaj prostora. Za ločevanje dnevnih prostorov od spalnih lahko uporabimo zaveso.

Znebimo se odvečne šare. Kljub temu da bi radi v stanovanju razstavili veliko fotografij in slik, bodimo racionalni. V kolikor bomo nekatere stene pustili prazne, bomo poskrbeli, da bo prostor zadihal in deloval bolj prostorno. Ocenite, katere stene so videti bolje brez okrasja in dekoracije, ter jih ohranite prazne. To seveda ne pomeni, da mora biti stanovanje povsem brez dragocenih spominov.

Po mnenju nekaterih strokovnjakov lahko izkoristimo barvo v svoj prid. To ne pomeni, da stene obarvamo v vse mogoče barve, saj to prostor utesni, lahko pa v isto barvo kot steno za njim obarvamo kos pohištva, da ne bo pritegnil tolikšne pozornosti. Poleg tega lahko v barvo stene obarvamo tudi radiatorje, grelnike in vse drugo, kar pritegne pozornost in omejujejo sobo.

Tudi ogledala uporabimo sebi v prid. Prostor bomo z njimi optično razširili, poleg tega pa poskrbijo tudi za razpršitev svetlobe, kar je še dodatna prednost.

Nika Arsovski