Na teraso, ki je pokrita (zgoraj je terasa zgornjega stanovanja), se pride skozi dnevno sobo. Od terase naprej pa je še ena odprta terasa (7 x 7 m), pod katero je delavnica. Ideja je, da bi dnevno sobo preuredili v otroško sobo, teraso spremenili v shrambo in na zunanji terasi naredili prizidek (4 x 5 m), v katerem bi bila dnevna soba. Prehod bi lahko bil skozi jedilnico na pokrito teraso in od tam v prizidek. Na eni strani bi imeli velika panoramska vrata, ki bi bila izhod na teraso (sedaj imamo leseno pergolo, ki bi jo premaknili). Če je možno, bi imeli v prizidku za ogrevanje tudi kamin.

Zanima me, ali je to izvedljivo in ali je treba pridobiti kakšno dokumentacijo (gradbeno dovoljenje) ali pa je potrebna samo priglasitvena lokacijska informacija. Imate morda boljšo idejo in nasvet, kako priti do dodatnega prostora? Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem. Danijel

Odgovor: Z veseljem odgovarjam na vprašanja glede prenove interjerja doma, a vaša želja je res prezahtevna in preobsežna za izdelavo načrta za izvedbo prizidka. Poleg tega po opisu in skromnih podatkih skoraj ni moč ugotoviti, kaj vse si pravzaprav želite.

Vsekakor je treba izdelati vso arhitekturno dokumentacijo (z vsemi načrti statike, ogrevanja, toplotnih izolacij itn.) in na upravni enoti pridobiti vsa potrebna dovoljenja za izvedbo prizidka. Narisala sem vam idejno zasnovo za uresničitev vaših želja, a je to daleč od izvedbenega projekta. Otroška soba verjetno ni večji problem, v povezovalni prostor, utiliti, pa lahko umestite visoke elemente, v katere boste skrili vse aparate (pralni, sušilni stroj itn.), ki jih boste potrebovali. Dnevni prostor je lahko v prizidku, a seveda ob upoštevanju mnenja statika in strokovnjaka za toplotne izolacije. Tako se boste ognili zarošenim panoramskim oknom.

Vaša zamisel je dobra, a jo bo treba dodelati s strokovnjaki.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.