Predigra 24. pokalnega finala v Bonifiki je bila tekma za »bron« Koper 2013 – Dol Tki Hrastnik, po kateri se je veselila ekipa domačega trenerja Zorana Jovičića (28:19), ki ima kot igralec štiri pokalne lovorike: tri s Cimosom in eno s Prulami. Primorci so bili v sobotnem polfinalu proti Gorenju na pragu velike senzacije, saj so še tri minute pred koncem držali izid 28:28, v končnici pa morali priznati premoč sicer zdesetkanim Velenjčanom. Precej lažje so v finale prišli Celjani proti Dolanom (39:21), tako da je bilo pred včerajšnjim zadnjim dejanjem le eno vprašanje – pivovarji osemnajstič ali ose drugič na pokalnem vrhu.

Ko je Gorenje leta 2003 v Škofji Loki osvojilo svoj edini pokal v zgodovini Slovenije, je bil na trenerski klopi Ivan Vajdl, na parketu pa kot igralec Branko Tamše. V lanskem pokalnem polfinalu v Golovcu je Tamše kot trener celjskega kluba in Vajdlov učenec premagal svojega učitelja, včerajšnji finale pa je začel z vrhunsko statistiko: odkar je decembra 2013 postal trener Celja, na štirih medsebojnih tekmah (tri v ligi in ena v pokalu) še nikoli ni izgubil proti 21 let starejšemu trenerju Gorenja, z lansko finalno zmago proti Svišu pa je postal prvi, ki je v Sloveniji osvojil pokal kot igralec in trener.

Premierni zadetek v finalu, ki ga je prvič po letu 2009 gostila Bonifika, je dosegel David Miklavčič, ki je v petek postal očka prvorojenke Zale. Oslabljeno Gorenje, pri katerem sta manjkala Matic Vrečar in Jernej Papež, nekaj igralcev je nastopilo kljub nezaceljenim poškodbam, Niko Medved in Staš Skube pa s povišano telesno temperaturo, je že v deseti minuti doživelo nov šok: z igrišča je odšepal prvi vratar Klemen Ferlin – neuradno gre za poškodbo kolena (meniskusa). Kmalu zatem so Celjani vodili že z 9:5, navijači obeh klubov so malce izgubljena sodnika s skandiranjem označevali za pripadnika romske skupnosti, a končnica prvega polčasa je pripadla Velenjčanom.

Za celjsko klopjo je Branka Tamšeta gledala njegova srčna izbranka Snežana, njuna hčerkica Neža pa je kljub bučnemu vzdušju v dvorani sladko spala na lesenem stolu na tribunah. A pred odhodom na odmor so zaspali tudi Tamšetovi fantje in Gorenje je v 29. minuti izenačilo na 16:16. V nadaljevanju so Velenjčani držali stik s pivovarji do 19:20, nato pa so aktualni pokalni prvaki začeli tlakovati pot do 18. zvezdice. »J.. Velenje, Cele šampion,« je sredi drugega polčasa, ko so si njihovi ljubljenci priigrali do takrat rekordno prednost šestih zadetkov (27:21), začeli vzklikati florijani. Zmagovalec je bil odločen, v celjskem taboru pa so počasi začeli vleči na plano rumene majice, na katerih je bilo z velikimi modrimi črkami natiskano »Enostavno CELE«.

Potem ko je hčerki obesil kolajno okoli vratu, se je Branko Tamše znašel na ramenih svojih igralcev, nato pa si je vzel čas še za predstavnike sedme sile. »Edina stvar, na katero sem kljub zmagi jezen, je, da smo v prvem polčasu zapravili visoko prednost, ki smo si jo priigrali z dobro igro in mukoma. Z napakami smo omogočili Gorenju, da se je vrnilo med žive. A na začetku drugega polčasa je sledila fenomenalna reakcija mojih igralcev, ki so stvari spet postavili na mesto, na katerem so bile že po dvajsetih minutah,« je ocenil Branko Tamše, ki bo svoje fante nagradil z nekaj prostimi dnevi – do srede ali celo četrtka.

»Če bi tudi Celjani imeli takšne zdravstvene težave kot mi, bi verjetno tekma potekala drugače. Poškodbe so nas doletele v najbolj neprimernem času, a to je sestavni del športa. Po porazu se bodo fantje težko zbrali, a moramo dvigniti glave in iti naprej, kajti čakata nas pokal EHF in končnica domače lige. Pokalni naslov nam je ušel, a državni je pomembnejši in najpomembnejši,« meni Gorenjev trener Ivan Vajdl. »V prvem polčasu smo igrali dobro v obrambi in napadu, v drugem pa smo zgrešili preveč strelov in naredili preveč napak, kar nas je pokopalo,« je dodal Vajdl. Gorenju je v tolažbo ostal naziv najboljšega strelca, ki je pripadel Stašu Skubetu (15 golov), posebna žirija je za najboljšega igralca izbrala Miha Zarabca (Celje), za najboljšega vratarja pa njegovega soigralca Matevža Skoka.