Tako kot številni drugi propadli gradbinci je tudi Imos za seboj pustil več nedokončanih projektov. Čeprav je stečajna upraviteljica Branka Remškar njihovemu dokončanju namenila posebno skrb, da ne bi prišlo do nepotrebnega unovčevanja bančnih garancij, bi ravno te lahko pomembno oslabile stečajno maso.

Ob začetku stečaja novembra lani je imela družba izdanih 22 bančnih garancij v skupni vrednosti 7,4 milijona evrov. Prva težava se je že pojavila, vendar jo je Remškarjevi uspelo rešiti. Pri gradnji novega centra za vodenje in kontrolo zračnega prometa je Imosu grozilo, da bo Abanka Vipa unovčila 1,5-milijonsko garancijo. Imos namreč ni pravočasno predložil nove bančne garancije, ki bi veljala do izteka garancijske dobe. Toda nazadnje se je Remškarjevi uspelo z banko dogovoriti, da je garancijo podaljšala do leta 2029.

Številne bančne garancije za dobro izvedbo del pa so bile že unovčene. Med drugim za vrtec v Cerknici (skoraj 600.000 evrov), servisni objekt Čaplja (400.000 evrov), Gimnazijo Šiška (250.000 evrov) in za gradnjo komunalne opremljenosti na lokaciji Tobačne v Črnučah (skoraj 500.000 evrov). Hkrati je bila unovčena tudi bančna garancija za vračilo avansa v višini 1,6 milijona evrov, ki sta ga Imosu plačala Spar in Tobačna Ljubljana.

Z naročniki se je stečajni upraviteljici uspelo dogovoriti o nadaljevanju treh nedokončanih projektov. Prva dva se nanašata na dokončanje nujnih del za Stanovanjski sklad RS, in sicer na projektih Brdo in Podbreznik. Tretji pa je nadgradnja sistema za spremljanje in analiziranje stanja vodnega okolja.

Ob začetku stečaja je imel Imos v poslovnih knjigah izkazanega za skoraj 22 milijonov evrov nepremičnega premoženja. S popolnim seznamom nepremičnin pa Remškarjeva sicer še ne razpolaga. Zaradi neizplačanih plač vsi pristojni zaposleni niso bili pripravljeni sodelovati pri primopredaji poslov, tako da ta še ni v celoti zaključena.

Premoženje večje vrednosti predstavljajo terjatve v višini 5,1 milijona evrov. Od tega na terjatve do družb v Skupini Imos odpade 1,8 milijona evrov. Toda od teh terjatev se družba verjetno lahko kar poslovi. Po stečaju Imosa je podobno usodo doživelo več z njim povezanih družb. Najprej januarja Imos Holding in nekaj dni kasneje Imos-G, ki je načrtoval 200-milijonsko naložbo v Tobačno mesto. Tudi proti družbi Imos-Lit, ki je zgradila palačo DSU na Litostrojski cesti, kjer je sedež NPU, je bil pred nekaj dnevi na predlog banke Sparkasse sprožen stečaj. Pred začetkom stečaja je Imos sicer do povezanih družb odpisal za več kot 10 milijonov evrov posojil.

Ob začetku stečaja je bil kapital družbe negativen v višini skoraj 12 milijonov evrov, medtem ko so sredstva družbe znašala 35 milijonov evrov. Pred začetkom stečaja je imel Imos več kot 37 milijonov evrov kratkoročnih in dolgoročnih obveznosti. Koliko terjatev so upniki prijavili v stečajno maso, še ni znano. Zaradi velikega števila je namreč ljubljansko okrožno sodišče Remškarjevi rok za oddajo preizkušenih terjatev podaljšalo za mesec dni.