Bila sta si popolno nasprotje. Selektor Slovenije Srečko Katanec je tekmo večinoma spremljal umirjeno sedeč na svoji klopi, medtem ko se je San Marinčan Pierangelo Manzaroli vseh 90 minut živčno sprehajal ob robu dovoljenega prostora. Nič čudnega, Stožice so sinoči doživele tekmo z izrazitim enosmernim prometom, v kateri dvoma o zmagovalcu ni bilo že kmalu po uvodnem sodnikovem žvižgu. Po končnem sta si selektorja prijateljsko segla v roke, se objela, nato pa s toplino nadaljevala tudi potem, ko sta stopila pred predstavnike sedme sile.

Najprej je z vprašanji gostujočega selektorja zasula skupila italijanskih novinarjev, ki pa so bili vendarle prizanesljivi, visokemu porazu navkljub. Nič čudnega, saj so jih že dodobra vajeni. Odgovore Pierangela Manzarolija smo strnili v nekaj stavkih: »Zadovoljen sem z igro v prvem polčasu, mi je pa žal, da v drugem nismo več igrali tako disciplinirano. Trije goli v vsega petih minutah so nam spodnesli noge, da nismo izgubili še z večjo razliko, pa je zaslužen vratar, ki je ubranil nekaj težkih strelov. Tekmec je bil premočan, tako tehnično kot tekaško. Morebitno novo točko bomo naskakovali na kakšni drugi tekmi.«

Slovenski strateg Srečko Katanec je bil vidno zadovoljen. »Vse ste videli, zaslužena zmaga. Zadovoljen sem, ker so fantje vseh 90 minut igrali resno, bi pa lahko zabili še več golov. Toliko priložnosti si proti San Marinu v teh kvalifikacijah ni ustvaril nihče, tudi Švica in Anglija ne. Prvi gol ni bil ključen, že v prvem polčasu bi jih morali zabiti pet, žal pa nismo bili dovolj agresivni in tudi zbrani. Žoga je šla prepočasi od noge do noge, smo pa zamujeno nadoknadili v nadaljevanju. Gol si je potrebno želeti, to je osnova nogometa,« je govoril Srečko Katanec in tudi pošteno priznal, da je San Marino seveda skromna reprezentanca, toda… »Ne smemo je podcenjevati. Moram pohvaliti njihovega vratarja, razlika bi lahko bila tudi dvomestna. Visoka zmaga nam ne pomeni veliko, mi pa ni bilo všeč, ko so se nekateri pri visokem izidu začeli poigravati s petkami. Vsakega je potrebno spoštovati.«

Nadaljevanje kvalifikacij za Slovenijo sledi 14. junija, ko v Stožice prihaja Anglija, ki pa je selektor presenetljivo ne vidi kot prvega favorita v skupini: »Zame je najboljša reprezentanca naše skupine Švica, drugi so Angleži in tretji mi, lahko pa, če preživimo tekmo proti Angliji, junija ugrabimo tudi kaj več. Imamo priložnost.« In še zanimivost: na ponedeljkovi prijateljski tekmi proti reprezentanci Katarja ne bo četverice iz prve postave Iličića, Handanovića, Cesarja in Novakovića.

Ostali izidi 5. kroga, skupina C: Makedonija – Belorusija 1:2 (1:1), Slovaška – Luksemburg 3:0 (3:0), Španija – Ukrajina 1:0 (1:0), vrstni red: Slovaška 15, Španija 12, Ukrajina 9, Belorusija 4, Makedonija 3, Luksemburg 1, skupina G: Liechenstein – Avstrija 0:5 (0:2), Moldavija – Švedska 0:2 (0:0), vrstni red: Avstrija 13, Švedska 9, Rusija (-1) in Črna gora (-1) po 5, Liechenstein 4, Moldavija 1.