Ikea Slovenija se je s predpogodbo zavezala, da bo od Zavarovalnice Triglav kupila zemljišče v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC, je zavarovalnica sporočila na spletni strani ljubljanske borze. Kupoprodajna pogodba pa bo sklenjena po izpolnitvi več odložilnih pogojev.

Med drugim bo Mestna občina Ljubljana morala ustrezno spremeniti prostorski načrt, ki na tem območju trenutno predvideva gradnjo poslovno-stanovanjskih stolpnic in ne velikega trgovskega središča. Velja spomniti, ljubljanski župan Zoran Janković je lani jeseni napovedal, da bo občina vse potrebne prostorske dokumente pripravila v letošnjem letu. Dopolnjeni osnutek sprememb prostorskega načrta so občinske službe že pripravile, mestni svetniki pa bodo o njem odločali na aprilski seji mestnega sveta.

Kateri so ostali odložilni pogoji in koliko znaša dogovorjena prodajna cena, smo poskušali izvedeti tako pri Ikei kot tudi pri Zavarovalnici Triglav, vendar včeraj odgovorov nismo prejeli.

Zavarovalnica Triglav bo še iskala kupca

Iz objave na spletni strani borze je sicer razvidno, da bo Ikea kupila le 60 odstotkov zemljišča Zavarovalnice Triglav. Glede na to, da zemljišče meri 85.000 kvadratnih metrov, to pomeni, da bo Ikea trgovino gradila na približno 50.500 kvadratnih metrih. Zavarovalnica Triglav si bo v skladu s svojimi strateškimi usmeritvami prizadevala najti kupca še za preostanek zemljišč, so še sporočili iz zavarovalnice.

Spomnimo, direktor Ikee za nepremičnine in razvoj za jugovzhodno Evropo Vladislav Lalić je lani jeseni razkril, da želijo v Ljubljani zgraditi trgovsko središče s 300.000 kvadratnimi metri površin, v katerem naj bi nove zaposlitve našlo kar 300 ljudi. Po ocenah Ikeinih predstavnikov bodo v ljubljansko trgovino vložili predvidoma 80 milijonov evrov. Kdaj jo bodo začeli graditi in kdaj bi nakupovanja željni Slovenci lahko prve evre zapravili v Ikeinem ljubljanskem centru, Lalić lani ni želel napovedovati. Pojasnil je, da so pri gradnji centra v Zagrebu preoptimistično napovedali datum dokončanja, zaradi česar so bili številni razočarani.