Boj med upniki bankrotirane celjske poslovno-nepremičninske Skupine PSZ in njenim lastnikom Darkom Zupancem se iz Slovenije seli na Hrvaško. Po tem, ko so na zahtevo bank v stečaju končali holding PSZ, Avto Celje in portoroška družba Hotel Marita, poskuša Zupanc na vse pretege preprečiti, da bi iz njegovih rok spolzel zagrebški Hyundai Auto.

Stečajnima upraviteljema PSZ in Avta Celje Radovanu Triplatu in Matiji Vičarju je Zupanca že uspelo razrešiti s funkcije prokurista beograjskega distributerja vozil Hyundai, medtem ko je v hrvaškem sodnem registru še vedno vpisan kot prokurist podjetja Hyundai Auto (HA) Zagreb. Po družbeniški pogodbi bi se morali namreč z razrešitvijo Zupanca strinjati vsi lastniki, torej tudi podjetje Dakont. To pa je v lasti Zupančeve hčere Katje Zupanc.

Na Dakont je Zupanc pred stečajem PSZ v še ne povsem pojasnjenih okoliščinah poleg četrtinskega deleža HA Zagreb prenesel tudi družinsko hišo v Celju. Dakont je bil vrsto let v lasti direktorja PSZ Saše Zelenovića, ki pa je nato konec leta 2012 podjetje prodal Zupančevi hčeri. Ta je po vsega nekaj mesecih podjetje prodala očetu, a je to v začetku lanskega leta znova prešlo v njeno last. Kot smo razkrili, je uspel Zupanc v mesecih pred stečajem PSZ s številnimi verižnimi posli prav preko Dakonta in HA Zagreb vrniti za najmanj milijon evrov posojil, ki jih je posredno in neposredno najel pri Skupini PSZ.

Forenziki nad Zupančeve posle

Kaj se je pred stečajem dogajalo v PSZ, bodo sedaj preverili tudi revizorji. V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) so namreč s podporo preostalih bank upnic že začeli z izborom revizijske družbe, ki bi opravila forenzično revizijo. Na vložitev izpodbojnih tožb naj bi se pripravljal tudi stečajni upravitelj Triplat, vendar še ni znano, katere posle namerava izpodbijati. Spomnimo, da so družbe iz Skupine PSZ pred stečajem sklepale številne posle in si medsebojno prodajale različne finančne naložbe.

Zupanc in Zelenović sta pred upniki poskušala rešiti tudi kmetijsko družbo Meja Šentjur. Toda po robu se jima je postavil njen direktor Roman Gregorn. Ta na sodišče ni želel vložiti ugovora zoper vodenje prisilne poravnave, preko katere bodo lastništvo prevzeli upniki. Zaradi tega sta ga Zupanc in Zelenović želela celo razrešiti, a je sodišče njuno zahtevo zavrnilo.

Naprodaj trgovski lokali, hiša in jahta

Medtem ko se v PSZ pripravljajo na izvedbo forenzične revizije, stečajni upravitelj išče kupca za nekatere nepremičnine in ostalo premoženje, ki je ostalo v stečajni masi. Za skupno 529.000 evrov bo tako Triplat poskušal prodati motorni čoln in 17-metrsko jahto znamke Abati. Člani upniškega odbora so prav tako že potrdili prodajo stanovanja v Laškem in štirih trgovskih lokalov ter frizerskega salona v Celju. Triplat pa namerava prodati 141 kvadratnih metrov veliko stanovanjsko hišo v Šmartnem v Rožni dolini, ki se razprostira na skoraj 5000 kvadratnih metrov velikem zemljišču. V tej hiši je po dostopnih podatkih vsaj v preteklosti prebival Zupanc oziroma nekateri člani njegove družine, Triplat za to nepremičnino pričakuje vsaj 183.800 evrov.

To pa niso edine nepremičnine, ki so ostale v stečajni masi PSZ. Ta je med drugim lastnik več počitniških apartmajev na Pagu in v Umagu, počitniške hiše na Rogli ter nekaterih preostalih poslovnih in stanovanjskih nepremičnin v Celju in njegovi okolici. PSZ ima v lasti tudi nepremičninsko družbo Domine in pred približno šestimi leti zgrajen poslovni center v Beogradu z okoli 12.400 kvadratnimi metri površine, ima pa tudi za nekaj več kot milijon evrov terjatev do Zupanca.