Upravno sodišče namreč v sodbi glede opravljanja lekarniške dejavnosti Lekarne Ljubljana v Litiji izpodbija tudi svojo odločitev v sodbi, ki se je nanašala na izvajanje lekarniške dejavnosti v Postojni. V začetku februarja je sodišče namreč ministrstvu za zdravje že drugič naložilo ponovitev verifikacijskega postopka za prodajo zdravil v enoti Lekarne Ljubljana v Postojni, ker so menili, da lahko ministrstvo preverja in odloči le o ustreznosti kadrov, prostorov in opreme glede na obseg dejavnosti ter primerno zalogo in vrste zdravil, ne pa tudi o tem, ali lahko lekarna, ki jo je ustanovila ena občina, opravlja oziroma razširi svojo dejavnost tudi na območje druge občine.

V litijskem primeru pa je isto sodišče v sicer drugi sodniški sestavi zavzelo stališče, da ministrstvo ni pristojno »le« za preverjanje omenjenih pogojev, temveč tudi, ali ima lekarna stvarno legitimacijo za vložitev določene vloge. To je ministrstvo sicer v obeh primerih tudi storilo, le da je sodišče v postojnskem primeru njihovo dejanje označilo za zmotno.

Isti problem, dve različni interpretaciji

Zdravstveno ministrstvo je namreč tako v litijskem kot postojnskem primeru opozarjalo, da Lekarna Ljubljana ne sme odpreti nove lekarne na območju, kjer lekarniško dejavnost že opravlja drugi javni zavod, a je upravno sodišče v postojnskem primeru dvakrat razsodilo, da so vlogo Lekarne Ljubljana obravnavali nepravilno, v litijskem primeru pa je ravno stališče, da Lekarni Ljubljana ne pripada pravica odpiranja lekarne zunaj svojega območja, jeziček na tehtnici premaknilo na stran ministrstva za zdravje. Poleg tega, da Lekarna Ljubljana ni ustanovljena za delovanje na območju litijske občine, ker tam že deluje javni zavod Mestne lekarne, katerega soustanoviteljica je tudi občina Litija, je upravno sodišče svojo odločitev podkrepilo tudi z ugotovitvijo, da Lekarna Ljubljana za širjenje dejavnosti v litijsko območje nima niti soglasja svoje ustanoviteljice, Mestne občine Ljubljana.

Lekarna Ljubljana je namreč podpis pogodbe med ljubljansko občino in občino Litija vezala na verifikacijo lekarne, s tem pa so si najverjetneje zapečatili tudi prodajo zdravil v Postojni. Na upravnem sodišču sicer niso pojasnili, zakaj so v dveh enakih primerih odločili različno in zakaj so v litijski sodbi odstopili od stališč, ki so jih zavzeli v postojnskem primeru, temveč so le dejali, da bo ministrstvo o postojnskem primeru ponovno odločalo in izdalo novo odločbo. Pričakovati pa je, da bo ministrstvo, kjer obeh primerov prav tako ne komentirajo, širjenju Lekarne Ljubljana v Postojno vnovič prižgalo rdečo luč. Nasprotno je Marjan Sedej, direktor Lekarne Ljubljana, prepričan, da zadnja sodba glede Litije ne vpliva na odločitev upravnega sodišča glede odprtja poslovalnice v Postojni. »Razočarani ugotavljamo, da je isto sodišče ob istem dejanskem stanju odločilo popolnoma drugače kot v zadnjih dveh sodbah, kjer je bilo razsojeno v prid Lekarne Ljubljana,« je še dodal.

Litijani upali do zadnjega

Osmoljenci posla z Lekarno Ljubljana so tudi na račun lastne trmoglavosti Litijani. Ti so namreč najprej v socialnovarstveni center umestili lekarniške prostore, čeprav so v Mestnih lekarnah opozarjali, da tretja lekarna v Litiji ni potrebna, saj obstoječi zadostujeta potrebam tako litijske kot šmarske občine. A so pozneje z Lekarno Ljubljana kljub temu sklenili namero o prodaji lekarniških prostorov, čeprav so vedeli, da imajo Ljubljančani težave z odpiranjem lekarne v Postojni, nazadnje pa je zaradi previsoke kupnine v višini 633.000 evrov nakup prostorov za nedoločen čas odložil še ljubljanski župan Zoran Janković.

Potem ko so se v finančno obubožanem Socialnovarstvenem centru Litija do konca leta sprijaznili, da bodo za lekarniške prostore prejeli polovico manj od pričakovanega, a še vseeno pomemben delež pri odplačevanju 10,5 milijona evrov kreditov, je zdaj prihod Lekarne Ljubljana v Litijo dokončno zapečatilo upravno sodišče. »Občina Litija je vsekakor pričakovala drugačno odločitev upravnega sodišča, glede na to, kako se je isto sodišče odločilo v primeru širitve Lekarne Ljubljana v Postojno,« so kljub vsemu upali na litijski občini, na vprašanje, ali bodo od Lekarne Ljubljana zahtevali vsaj povračilo okoli 150.000 evrov, ki so jih za njihove potrebe dodatno vložili v lekarno, pa je podžupanja Lijana Lovše odgovorila, se bodo s predstavniki Lekarne Ljubljana sestali v prihodnjih dneh in nato sprejeli nadaljnje odločitve, kaj storiti s praznimi lekarniškimi prostori v že tako praznem litijskem centru.